‘Acuut stresssyndroom bestaat niet’

Dat brengt het standpunt van het OM dat de agenten niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor zijn dood aan het wankelen, meldt Argos.

Familieleden van Mitch Henriquez bij een demonstratie tegen politiegeweld.
Familieleden van Mitch Henriquez bij een demonstratie tegen politiegeweld. Foto Alexander Schippers/ANP

Mitch Henriquez kan niet overleden zijn aan het acuut stresssyndroom omdat die aandoening niet bestaat. Dat zeggen drie hoogleraren intensivecaregeneeskunde in het VPRO-radioprogramma Argos. Volgens de cardioloog die Henriquez na zijn fatale arrestatie op de intensive care behandelde, is hij omgekomen door de gevolgen van de nekklem van de agenten.

De hoogleraren, Armand Girbes van het VU Medisch Centrum, Jan Bakker van de New York University en Columbia University en Diederik Gommers van het Erasmus MC, zeggen de doodsoorzaak van Henriquez niet direct vast te kunnen stellen. Toch zijn ze er alle drie zeker van dat het niet om het acuut stresssyndroom gaat. Zo zegt Girbes:

“Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerde ziekte of syndroom. In gewoon Nederlands: het bestaat niet. En je kunt niet aan iets overlijden dat niet bestaat.”

Stress kan niet direct tot de dood leiden, zeggen de hoogleraren volgens Argos:

“Iemand die wordt opgehangen, zal waarschijnlijk heel veel stress hebben. Maar er zal toch niemand op het idee komen dat iemand die wordt opgehangen, overlijdt aan een stresssyndroom.”

OM: geen doodslag

Volgende week donderdag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de agenten die Henriquez hardhandig aanhielden. Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak van doodslag geëist omdat twee deskundigen op basis van het dossier hadden vastgesteld dat hij was bezweken aan het acuut stresssyndroom. Een derde expert, die sectie verrichtte op het lichaam van Henriquez, was er wel van overtuigd dat verstikking tot zijn dood had geleid.

Mitch Henriquez overleed in juni 2015 op 42-jarige leeftijd. Twee agenten worden voor zijn dood vervolgd. Het OM acht hen schuldig aan mishandeling, maar heeft de rechter gevraagd geen straf op te leggen, omdat ze al genoeg gestraft zouden zijn.