President Peru onder druk af te treden om corruptie

Pedro Pablo Kuczynski zou steekpenningen hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, de spil in een groot corruptieschandaal in Latijns-Amerika.

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski tijdens een ceremonie op de luchtmachtbasis van Lima op donderdag.
De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski tijdens een ceremonie op de luchtmachtbasis van Lima op donderdag. Foto Reuters

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski staat onder grote druk om af te treden. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in het verleden steekpenningen heeft aangenomen van het omstreden Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, meldt persbureau Reuters.

Kuczynski heeft het vertrouwen verloren van vooraanstaande bewindslieden in zijn eigen kabinet, verklaarden regeringsbronnen donderdag nadat Odebrecht liet weten dat het 4,8 miljoen dollar had betaald aan bedrijven met banden met de president.

Ook de oppositie riep op tot het aftreden van de 79-jarige president, een voormalige bankier aan Wall Street die vorig jaar werd gekozen. Parlementsleden van de twee grootste partijen zeiden dat het Congres mogelijk vrijdag al een afzettingsprocedure in gang zal zetten, tenzij Kuczynski zelf binnen 24 uur opstapt.

Enorm corruptieschandaal

De crisis rond de president volgt op onthullingen woensdag dat een consultantsbedrijf van Kuczynski bijna 800.000 dollar ontving van een consortium rond Odebrecht, het Braziliaanse bedrijf dat in het middelpunt staat van een enorm corruptieschandaal in Latijns-Amerika. De president was minister in een vorig kabinet, dat het bedrijf een groot contract toekende voor de bouw van een snelweg.

Kuczynski ontkende vorige maand nog dat hij ooit contact met Odebrecht had gehad. Hij leverde kritiek op voorgangers die steekpenningen van het bedrijf zouden hebben aangenomen.

Odebrecht erkende in 2016 tegenover het Amerikaanse ministerie van Justitie dat het 800 miljoen dollar aan steekpenningen heeft betaald in ruil voor zakelijke contracten in twaalf landen, voornamelijk in Latijns-Amerika. Het besteedde in Peru tijdens het presidentschap van Alejandro Toledo (2001 tot 2006) 29 miljoen. Kuczynski was premier en minister van Financiën onder Toledo.

De president heeft de beschuldigingen van de hand gewezen. “Er zijn een hoop geruchten”, zei hij donderdag tijdens een toespraak bij een militaire ceremonie, zonder Odebrecht te noemen. “We moeten ons verenigen tegen echte obstakels.”

    • Frank Kuin