OM eist jaar psychiatrisch ziekenhuis tegen zuurgooier

De man lekte in mei giftig perazijnzuur in een magazijn van het IJsellandziekenhuis, waarna zeventien mensen gewond raakten.

Het inademen van perazijnzuur kan zorgen voor problemen met de luchtwegen.
Het inademen van perazijnzuur kan zorgen voor problemen met de luchtwegen. Foto Istock

De man die in mei dit jaar een giftig zuur verspreidde in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, moet voor een jaar opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag geëist, bevestigt een woordvoerder. Bij de verspreiding van het gif raakten zeventien medewerkers gewond, drie van hen belandden op de intensive care. Volgens het OM is J. volledig ontoerekeningsvatbaar, hij zou last hebben van psychoses.

Het OM meent dat de 25-jarige man zijn plan bewust heeft voorbereid en uitgevoerd, mede omdat hij van tevoren op internet informatie had opgezocht over perazijnzuur. Volgens de officier van justitie is daarom sprake van poging tot moord en van poging tot zware mishandeling.

Bijtende stof

De man werkte als uitzendkracht in het ziekenhuis, toen hij vijf liter perazijnzuur in een magazijn lekte. Het zuur, dat wordt gebruikt om medische apparatuur schoon te maken, is een giftige, bijtende stof die bij inademing problemen aan de luchtwegen kan veroorzaken. Behalve de gewonden veroorzaakte het zuur grote schade in het ziekenhuis, dat zelfs enige tijd dicht was.

J. bekende vrijdag dat hij het zuur had “rondgesprenkeld” in het magazijn, meldt persbureau ANP. Naar eigen zeggen deed hij dit “uit woede over pesterijen van collega’s”. Zij ontkennen de 25-jarige te hebben gepest. Ook gebruikte J. overmatig veel drank en drugs. Deskundigen denken dat de man last had van psychoses, aldus ANP. Volgens de advocaat van J. zat hij “niet lekker in zijn vel” vanwege persoonlijke problemen.

De man betuigde spijt en zei in de rechtbank van Rotterdam het “heel heftig” te vinden dat zijn collega’s lichamelijke klachten hebben ondervonden. Hij bekende dat hij schade wilde aanrichten, maar had hij de gevolgen niet zo ernstig ingeschat.

    • Floor Bouma