NTR boos over Vlaamse ‘kopie’ Kijken in de ziel

Vlaams tv-programma Een relletje tussen de NTR en de collega’s van de VRT: het Vlaamse Strafpleiters zou te veel lijken op Kijken in de ziel van Coen Verbraak.

Links Coen Verbraak in 'Kijken in de ziel' en rechts Gilles De Coster in 'Strafpleiters'.
Links Coen Verbraak in 'Kijken in de ziel' en rechts Gilles De Coster in 'Strafpleiters'. NTR/ VRT

De NTR heeft dinsdag een klacht ingediend bij de Vlaamse omroep VRT omdat het televisieprogramma Strafpleiters te zeer zou lijken op de Nederlandse interviewreeks Kijken in de ziel van Coen Verbraak. Omdat Strafpleiters is afgelopen, de laatste aflevering was maandag op Canvas, zal NTR geen juridische stappen ondernemen.

TV-maker Coen Verbraak, die tevens interviews maakt voor NRC, in een reactie: „Raar dat ze het programma helemaal nadoen. Dit is gewoon een één-op-één-kopie.” Verbraak noemt de handelswijze van de VRT en tv-producent Woestijnvis ‘onbeschoft’: „Het gaat me niet om de juridische kant, of om het geld. Als ze het gewoon bij mij gemeld hadden, had ik nooit gepiept.”

De VRT-woordvoerder verwerpt de aantijging: „Je kunt een één-op-één-interviewprogramma niet claimen als format. Woestijnvis wilde een programma rond strafpleiters maken en heeft daarvoor zeker niet naar één specifiek programma gekeken als voorbeeld.”

In Strafpleiters interviewde Gilles De Coster (bekend van De Mol) acht Belgische strafrechtadvocaten. Iedere aflevering werd een apart thema behandeld, waarvoor de afzonderlijke interviews door elkaar werden gemonteerd. De Coster en de geïnterviewde zaten aan een kale tafel tegenover elkaar. We zien tijdens de uitzending voornamelijk close-ups van de geïnterviewden.

Zo ziet Kijken in de ziel er ook uit. Verbraak heeft vanaf 2009 dertien reeksen gemaakt, iedere keer met een andere beroepsgroep, onder meer met wetenschappers, psychiaters, militairen. In de derde reeks, in 2010, sprak hij met strafpleiters. De VRT over de gelijkenis: „Ook dat het om één beroepsgroep gaat en dat de vragen rond thema’s zijn gegroepeerd, kun je niet als format bestempelen.”

NTR zegt in een reactie per mail dat Woestijnvis de omroep inmiddels heeft benaderd voor een gesprek. „Wij gaan ervan uit dat we hier in goede harmonie uit zullen komen.” De woordvoerder van Woestijnvis zegt: „Wij zullen de NTR ervan overtuigen dat er meer verschillen dan overeenkomsten zijn tussen de programma’s.”

Verbraak, wiens programma werd bekroond met de Nipkowschijf 2010 en de Sonja Barend Award 2013, begint op 3 januari aan een nieuw seizoen van Kijken in de Ziel, met drie Nederlandse oud-premiers: Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. De interviewer zegt, doelend op de turbulente parlementaire geschiedenis van België: „Als ze deze reeks ook willen imiteren, kunnen ze nog wel even vooruit. Ik heb er drie, maar in België kun je moeiteloos twaalf premiers bij elkaar krijgen.”