NPO: PowNed beloofde geen geld te betalen aan motorclubleider Henk Kuipers

Voor een docusoap over de gearresteerde leider van No Surrender zou de omroep hem duizend euro per aflevering hebben betaald. Niet waar zegt PowNed, bovendien was het een onkostenvergoeding.

Henk Kuipers, leider van motorclub No Surrender, op een persconferentie in juni, nadat de burgemeester van Emmen was ondergedoken wegens bedreigingen.
Henk Kuipers, leider van motorclub No Surrender, op een persconferentie in juni, nadat de burgemeester van Emmen was ondergedoken wegens bedreigingen. Foto Vincent Jannink/ANP

Omroep PowNed heeft vooraf toegezegd geen honoraria te zullen betalen aan motorclubleider Henk Kuipers, voor zijn rol in de realityserie Captain Henk. Dat stelt althans de NPO, in een reactie op het nieuws in De Telegraaf dat PowNed duizend euro per aflevering aan Kuipers betaalt. De woordvoerder van de NPO: „Wij hebben er expliciet naar gevraagd.”

Dominique Weesie, PowNed-voorzitter, ontkent desgevraagd dat hij Kuipers een honorarium heeft geven. Wel een onkostenvergoeding, betaald uit de verenigingskas. Dat was volgens hem geen duizend euro. Per sms: „Bedrag klopt niet. Doen daar verder geen uitspraken over.” Hij ontkent ook dat hij vooraf aan de NPO heeft toegezegd geen honorarium te betalen.

Tweede Kamerleden van CDA en PvdA reageren verontwaardigd op het bericht. Minister Arie Slob (Media, CU) zei tegen De Telegraaf dat hij verbaasd was en een gesprek wil met PowNed.

De omroep maakt een twaalfdelige webserie over Kuipers, leider van motorclub No Surrender. Het materiaal wordt ook gebruikt voor een tv-documentaire, die in januari wordt uitgezonden op NPO 3.

De serie raakte dinsdag zijn hoofdpersoon kwijt toen Kuipers werd gearresteerd. In de komende aflevering gaat Weesie langs bij No Surrender om de reacties op de arrestatie te peilen. Eerder was het plan om de serie te eindigen met het huwelijk van Kuipers, op 22 december, maar dat was al opgeschort omdat een van de getuigen, Henks zoon van achttien, werd opgepakt.

Lees ook: De fascinatie van media voor criminelen is niet onschuldig

Geen regels

Volgens de NPO is het „ongebruikelijk” om mensen die voorkomen in een documentaire te betalen, maar zijn er geen regels tegen. De NPO gaat volgende week in gesprek met de losse omroepen. De koepelorganisatie wil dat zij eigen gedragsregels opstellen voor vergoedingen aan talkshowgasten. Daar zouden honoraria voor medewerking aan journalistieke programma’s ook besproken kunnen worden.

Het Commissariaat voor de Media, dat namens de regering de publieke omroep controleert, zegt: „Wij bemoeien ons niet met de redactionele keuzes of de doelmatigheid van bestedingen van de losse omroepen.”

In de Mediawet staat wel dat de verenigingskas alleen mag worden aangesproken voor verenigingsactiviteiten, „die redelijkerwijs nodig zijn voor het goed functioneren van de vereniging en haar organen, of om de band met en tussen de leden te versterken.”

Lees ook: De fascinatie van media voor criminelen is niet onschuldig