Nederlandse inzending Layla M. uit de race voor Oscar

Meer dan negentig landen hadden een film ingezonden, nog negen films maken kans de Oscar voor beste niet-Engelstalige film te winnen.

Een still uit de film Layla M.

De Nederlandse inzending voor de Oscars, Layla M., is afgevallen als kandidaat voor beste niet-Engelstalige film bij de prestigieuze filmprijzen. De organisatie publiceerde vrijdagochtend een selectie van films die nog kans maken op de prijs, waaronder de veelgeprezen films Loveless en On Body and Soul. De naam van de Nederlandse film ontbreekt.

Meer dan negentig landen hadden een film ingezonden voor de prijs. Nog negen films maken kans om te winnen. Een aantal daarvan sleepte al eerder toonaangevende prijzen in de wacht. Zo won de Hongaarse On Body and Soul, door NRC-recensent Coen van Zwol een “klein meesterwerk” genoemd, een Gouden Beer, en viel de Zweedse komedie The Square in de prijzen bij de European Film Awards. In januari vallen er nog vier films af, waardoor de uiteindelijke strijd om de Oscar tussen vijf films gaat.

Recensent Coen van Zwol sprak met de regisseur van On Body and Soul over zijn “betoverende film”.

Gouden Kalf

De Nederlandse dramafilm Layla M. gaat over een jonge, Amsterdamse moslima die worstelt met haar geloof en identiteit. Ze zet zich af tegen de liberale opvattingen van haar omgeving en gaat steeds meer om met jonge, extremistische moslims. Layla (gespeeld door Nora el Koussour) radicaliseert en vertrekt met haar geliefde naar Jordanië.

El Koussour won een Gouden Kalf voor haar rol, haar tegenspeler Mohammed Azaay kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol. In NRC kreeg het drama vier ballen.

Layla M. kreeg vier ballen in NRC, mede dankzij “de intense acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers”.

De laatste keer dat een Nederlandse inzending een Oscar voor een lange speelfilm won, was in 1998. Toen sleepte Mike van Diem met Karakter de prestigieuze prijs in de wacht. In 2001 won Michael Dudok de Wit een Oscar voor beste korte animatiefilm met zijn film Father and Daughter. De negentigste editie van de Oscars vindt plaats op 4 maart 2018 in Los Angeles.

    • Floor Bouma