Museum Boijmans Van Beuningen verbouwt en gaat „drie tot vier jaar dicht”.

Het Rotterdamse museum wordt vanaf begin 2019 verbouwd. Er is sprake van wateroverlast, asbest en het pand voldoet niet aan de brandveiligheidseisen.

Museum Boijmans, gezien vanuit het Museumpark.
Museum Boijmans, gezien vanuit het Museumpark. Foto ANP/ Koen Suyk

Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen gaat vanaf 2019 „zeker drie tot vier jaar dicht” voor een verbouwing. De staat van het gebouw is slecht: er is sprake van wateroverlast, het pand bevat asbest en het voldoet niet aan de laatste brandveiligheidseisen.

Dat heeft het Rotterdamse college van B&W de gemeenteraad laten weten. De geschatte kosten van de renovatie „variëren van 110 tot 150 miljoen euro”, afhankelijk van het gekozen scenario: beperkt of uitgebreid tot bijvoorbeeld een ruimere entree. De keuze voor dat scenario zal worden gemaakt door een nieuw college, na de raadsverkiezingen van 2018. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad over de definitieve aanpak van de renovatie.

Tijdelijke huisvesting

De gemeente wil dat de collectie tijdens de sluiting zichtbaar blijft in de stad. Hoe dat moet, wordt nog bekeken. De kosten ervan komen bovenop die van de renovatie. Deze zomer liet het college al weten dat Boijmans Van Beuningen 5 miljoen euro nodig heeft om tot 2019 open te kunnen blijven. Dat geld wordt onder meer gebruikt om aan de eisen voor brandveiligheid te voldoen. Ook moet van dat bedrag de kelder worden opgeknapt, waar nu nog de collectie van het museum opgeslagen ligt.

Boijmans Van Beuningen is goed voor jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers.

Nieuw depot open in 2020

Het museum zal door de renovatie gesloten zijn wanneer het aanpalende collectiegebouw opent, het openbaar toegankelijke depot van het museum dat de wateroverlast in de huidige kunstdepots moet oplossen. Die opening is voorzien voor 2020. Het nieuwe collectiegebouw kost vooralsnog 60 miljoen euro, 9 miljoen meer dan begroot. Een deel daarvan (20 miljoen) wordt geschonken door Stichting De Verre Bergen van de Rotterdams miljardairsfamilie Van der Vorm. (NRC)