Marechaussee schiet op Schiphol ‘verwarde man’ neer die dreigde met mes

De man liep de post van de marechaussee binnen en trok toen een mes. Daarop werd hij in zijn been geschoten.

Momenteel is alleen nog de plek waar het incident plaatsvond afgeschermd voor onderzoek.
Momenteel is alleen nog de plek waar het incident plaatsvond afgeschermd voor onderzoek. Foto Kawijko Media/ANP

De marechaussee heeft vrijdagmiddag op Schiphol een man neergeschoten die dreigde met een mes. De verdachte is overmeesterd, aangehouden en afgevoerd.

De man liep rond 16.45 uur de post van de marechaussee binnen op de luchthaven en trok toen een mes. Hij bedreigde de medewerkers waarop hij in zijn been werd geschoten. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis in Amsterdam. Over zijn toestand kon een woordvoerder van de marechaussee niets zeggen.

Volgens de woordvoerder is de verdachte een 29-jarige verwarde man uit Den Haag. Het is een bekende van de marechaussee omdat hij al eens eerder is opgepakt wegens geweldsincidenten tegen de marechaussee.

Ontruimd

He incident gebeurde bij Starbucks op Schiphol Plaza. Corina Minneboo, supervisor van de spaghettibar Per Tutti! naast Starbucks, zag tijdens het incident veel mensen rennen, andere mensen begonnen te gillen.

“Ikzelf bleef heel rustig, maar mijn personeel werd er angstig van. Ze zijn alle kanten op weggerend. Een paar zijn er gaan schuilen in de keuken en de koeling, weg van de plek waar het gebeurde.”

Na het incident werd Schiphol Plaza korte tijd ontruimd. In de loop van de avond werd het gebied weer vrijgegeven en werd alleen de plek waar de man overmeesterd werd afgezet met schermen voor onderzoek. Over de nationaliteit en de motieven van verdachte is nog niets bekend. Wel heeft de marechaussee aan de hand van camerabeelden vastgesteld dat de man alleen handelde.

Het vliegverkeer heeft geen hinder ondervonden van het incident. Het treinverkeer van en naar Schiphol werd wel korte tijd stilgelegd.

Oud en nieuw is vroeg dit jaar #schiphol #schietpartijtje #ffschrikken

Een bericht gedeeld door Debby Claus (@aapopski) op

Correctie (15 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond dat de man met een getrokken mes de post van de marechaussee binnenliep. Dat klopt niet. De man liep eerst naar binnen en trok daarna pas een mes. Hierboven is dat aangepast.