Jonge vloggers moeten boerenvak aanprijzen

De Land- en Tuinbouw Organisatie zoekt boerenvloggers. ‘Laat heel Nederland in jouw video zien hoe leuk het is om te werken in de land- en tuinbouw.’

YouTube

„Kijk hier het uitzicht dan. Echt alleen maar gras”, klinkt het. Een jongen richt zijn smartphonecamera op zichzelf. Hij draagt een blauwe overall. Om zijn nek een boerensjaaltje. Bewonderend kijkt hij om zich heen. „Mooi hé”, zegt hij. „Vind ik dan.”

De tiener Sjors vlogt niet over games of sneakers. De video’s van hem heten ‘Mais hakselen!’, ‘Wierzen!’, ‘Gras oprapen!’ en ‘Stro in de schuur zetten!’. In totaal heeft hij meer dan honderdduizend views.

De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is geïnspireerd door dit soort boerenvloggers. Zo wordt werken op een boerderij misschien wel aantrekkelijker voor jongeren, is de gedachte. De belangengroep schreef daarom een wedstrijd uit. „Laat heel Nederland in jouw video zien hoe leuk het is om te werken in de land- en tuinbouw”, staat op de site. Beloning voor de beste vlog: 350 euro.

Modern

Het lijkt een gekkigheidje. Maar het onderliggende probleem is serieus: het wordt steeds lastiger om personeel te vinden in de agrarische sector.

„Het boerenbestaan heeft het vooroordeel dat het suf en oubollig is”, zegt Mirthe Post van LTO. „Maar het is niet wat je denkt. In de landbouw gaat het vaak om bedrijven met tientallen werknemers. En het is een van de meest innovatieve sectoren.”

LTO heeft al verschillende video’s binnen. „Zoals van een dertienjarige jongen die vertelt over hoe het bereiden van het voer voor kalven is geautomatiseerd”, zegt Post.

Ook Daan (12) vertelt in zijn video over de vooroordelen: „Mensen denken: allemaal ouderwets”, zegt hij. „We hebben heel veel machines hier en zijn eigenlijk heel modern.”