‘Iraakse shi’itische paramilitairen moeten hun wapens inleveren’

Ze moeten volgens geestelijk leider Al-Sistani onderdeel worden van de veiligheidsdiensten. De militanten worden beschuldigd van wraakacties tegen soennitische moslims.

Een lid van een shi'itische paramilitaire beweging met een portret van de hoogste geestelijke leider Al-Sistani. Foto Haidar Mohammed Ali/AFP

De Iraakse grootayatollah Ali al-Sistani heeft shi’itische paramilitairen die tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben gevochten, opgeroepen hun wapens in te leveren en onderdeel te worden van de veiligheidsdiensten. Deze boodschap, zo schrijft persbureau Reuters, werd namens de hoogste geestelijke shi’itische leider voorgelezen tijdens het vrijdaggebed in de belangrijke pelgrimsstad Karbala.

Met een fatwa riep Sistani in juni 2014 shi’itische gelovigen op om de wapens op te nemen tegen IS. Dat leidde tot de oprichting van talloze paramilitaire groepen. Deze shi’itische milities (PMF) hebben een belangrijke rol gespeeld in de vernietiging van IS in Irak, maar worden ook beticht van wraakacties tegen sunnitische moslims.

Uit een onderzoek van Amnesty International bleek dat honderden vermeende IS-aanhangers zijn gemarteld, een onbekend aantal werd geëxecuteerd.

Ook militair leider doet oproep

De oproep van Sistani volgt op eenzelfde verzoek van de commandant van de belangrijkste paramilitaire beweging. Hadi al-Amiri, leider van de door Iran gesteunde Badr-organisatie, liet zijn strijders donderdag weten dat ze voortaan bevelen moeten opvolgen van het nationale leger. Ook worden de banden tussen de militaire en de politieke tak van de organisatie doorgesneden. Dat maakt de weg vrij voor Al-Amiri om zich te kandideren voor de parlementsverkiezingen van 12 mei volgend jaar.

Lees ook deze reportage van Gert Van Langendonck uit Karbala: Shi’itisch Irak kan weer ademhalen

Sunnitische moslims en Koerden hebben al eerder de Iraakse premier Haider al-Abadi, die vorige week de overwinning uitriep op IS, opgeroepen om de PMF te ontmantelen.

    • Huib de Zeeuw