Internet

Regels netneutraliteit VS ingetrokken

FCC-commissaris Ajit Pai.
FCC-commissaris Ajit Pai. Brendan Smialowski/AFP

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) gaat de regelgeving intrekken die netneutraliteit moest garanderen. Dat betekent dat providers in de Verenigde Staten straks zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en dat ze bepaalde diensten voorrang kunnen geven.

De commissieleden besloten met drie tegen twee stemmen een streep te halen door de regels uit 2015. Voorstanders van netneutraliteit hadden al aangekondigd dat niet zomaar te zullen accepteren. Ze willen het besluit aanvechten voor de rechter. Voor Nederlandse consumenten heeft het besluit van de FCC geen gevolgen.

Twee jaar geleden werd netneutraliteit onder toenmalig president Barack Obama vastgelegd. De regel verplichtte internetproviders data onbevoordeeld door te geven – ook data van concurrerende diensten.

Providers zijn volgens FCC informatiediensten die zichzelf kunnen reguleren. Ze moeten ‘eerlijk zijn’ over restricties die ze het dataverkeer opleggen, maar voor teleurgestelde klanten is er weinig keuze om over te stappen. (ANP/NRC)