Indringende opera over rechtszaak wint Prix de Rome

Kunstprijs Beeldend kunstenaar Rana Hamadeh heeft de Prix de Rome (€40.000 en een verblijf in Rome) gewonnen met haar operaproject The Ten Murders of Josephine.

Rana Hamadeh, The Ten Murders of Josephine (The Tongue Twister), 2017 Installatieoverzicht.
Rana Hamadeh, The Ten Murders of Josephine (The Tongue Twister), 2017 Installatieoverzicht. Foto Daniel Nicolas

De in Libanon geboren kunstenaar Rana Hamadeh heeft de Prix de Rome Beeldende Kunst 2017 gewonnen voor de nieuwe akte van haar operaproject The Ten Murders of Josephine. Ze kreeg de prijs vrijdagmiddag uitgereikt door minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) in de Kunsthal in Rotterdam, waar tot en met 25 februari de werken van de vier kandidaten worden tentoongesteld. De Prix de Rome, ingesteld in 1807, is de oudste kunstprijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar.

De internationale jury koos voor Hamadeh vanwege de „ontwikkeling en zeggingskracht” van haar werk en „hoe dat zich op internationaal niveau verhoudt”. De jury noemt haar werk „een overrompelende, kakofonische installatie, waarin zij het publiek meesleept in een indringend epos vol intense ervaringen”.

Muzikale deconstructie

NRCschreef eerder dat de bezoeker in de Kunsthal „een indringende muzikale deconstructie van een rechtszaak hoort en beleeft in een studioruimte, met isolerend schuim aan de muren, een piano, een telefoon en een bankje dat meevribreert”. Hamadeh probeert bewust te maken van de noodzaak om de ontbrekende stem in getuigenissen te horen en van de manier waarop het uitwissen van stemmen de blik op het verleden bepaalt. De opera werd op donderdag uitgevoerd in de Rotterdamse Schouwburg en wordt vanavond herhaald.

Lees ook de recensie van de tentoonstelling met werk van de vier genomineerden voor de Prix de Rome: Prix de Rome-overzicht zet bezoeker op scherp

De in Beiroet geboren Hamadeh woont en werkt sinds 2006 in Rotterdam. Ze volgde een opleiding aan het Dutch Art Institute/Artez in Enschede en had solotentoonstellingen in The Showroom in Londen, the Nottingham Comtemporary, Western Front in Vancouver, Kiosk in Gent en The Institute of Modern Art in Brisbane.

De Prix de Rome wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een jonge talentvolle beeldend kunstenaar. Als winnaar ontvangt Hamadeh 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. Andere kandidaten voor de Prix de Rome waren Melanie Bonajo, Saskia Noor van Imhoff en Katarina Zdjelar.