‘Ik ken het podium van alle kanten’

Nachtwerkers, een fotorubriek van Lars van den Brink Wie werken er ’s nachts? Sin Banovic is drummer en werkt bij De Melkweg in Amsterdam. „Ik adem muziek”

Foto Lars van den Brink

Dit is zijn natuurlijke habitat. Het labyrint van gangen achter het podium, de kleedkamers voor de artiesten, de oude banken waar het personeel even pauze pakt. Sin Banovic (50) werkt afwisselend als podiummanager en -assistent in De Melkweg en tourt als drummer met meerdere bands. „Muziek is wat ik adem.”

Concerten zijn ’s avonds - logisch dat het vaak laat wordt. „Ik ben een nachtdier,” zegt Banovic. „Als ik op een feestje ben met mensen die overdag werken merk ik dat zij rond twaalf uur inzakken. Terwijl ik dan net enthousiast een discussie begin en een nieuw plaatje opzet.”

Op de avonden dat Banovic staat ingeroosterd als stage manager overlegt hij met de manager van de band over hun wensen. Geluid, licht, eten, et cetera. „Sommige bands zijn veeleisend, dat kan heftig zijn,” zegt hij. „Ik moet me flexibel opstellen en tegelijkertijd mijn crew beschermen. Dat vergt diplomatie.”

Als freelancer kan hij zijn werk om zijn leven als muzikant heen plannen. Want drummen gaat voor. Gisteren was hij naar Brussel om nummers op te nemen met Fischer-Z, de bekende Britse new wave band van weleer. „Ik ken het podium van alle kanten. Ervoor, als bezoeker. Erop, als drummer. En erachter bij de Melkweg. Het is gaaf om het hele plaatje te kennen.”