Foto Khalid Amakran

‘Ik ben best brutaal, ik zeg wat ik vind’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Meintje Snieder (14).

Buitenland

„Ik ben geboren op Curaçao. Op mijn tweede zijn we naar Saoedi-Arabië verhuisd, later naar Malawi. Mijn ouders gaven daar les op de internationale scholen. Ik woon nu vijf jaar in Nederland. Hier kreeg ik vrienden die later grote pesters werden. Ik ben een keer van school weggerend, omdat ik het niet meer aankon. Iedereen keerde zich tegen me. Later heb ik vriendinnen gehad met grote problemen. Al die geheimen kreeg ik op me. Dat werd heel veel, zwaar. Ik wou graag terug naar het buitenland en weer naar een internationale school.”

Make your own luck

„Het gaat nu beter. Op een dag werd ik wakker en dacht: zo wil ik niet leven. Ik had een boekje waarin ik alle ellende opschreef. Dat heb ik verbrand. Alle donkere dingen van vriendinnen heb ik weggegooid. En met mezelf afgesproken: ik ben er natuurlijk voor iedereen, maar ik wil ook dat ze er voor mij zijn. Van mijn oma heb ik een ring gekregen waar op staat: Make your own luck. Dat heeft me erg geholpen. Als ik iets wil, zet ik mijn hoofd erop en probeer ik dat te bereiken.”

Donald Trump

„Volwassenen zeggen dat ik nogal wijs ben voor mijn leeftijd. Door mijn wereldervaring zie ik veel. Heel erg dat in Parijs die aanslag was, maar intussen waren er in Syrië veel meer doden. Als ik op tv zie wat er is verwoest, vind ik het heel confronterend. Dat zijn plekken die ik kan aanwijzen in onze fotoalbums. Ik heb ook een bloedhekel aan Donald Trump. Omdat hij vrouwen discrimineert en racistisch is tegenover Mexico. Als je ziet wat er in het verleden is gebeurd met de Berlijnse muur. En dat hij daar niets om geeft en het weer wil doen – dat vind ik gewoon ziek.”

Foto’s Khalid Amakran

Gewoon jezelf zijn

„Ik hou heel erg van knotjes. Ik heb áltijd twee verschillende sokken aan, hoe gekker hoe beter. Ik ben best brutaal, ik zeg wat ik vind. Door onze ict-leraar ben ik gevraagd om te vloggen voor school. Hij zei: ik vind het vet dat je durft te zeggen wat je wil. Na het eerste vlog is iemand die ik niet ken op mij afgestapt: ik vind het zo vet dat jij gewoon jezelf kan zijn. Dat vind ik het grootste compliment dat je kunt krijgen.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.