Geen logica bij vuurwerkvrije zones in Rotterdam

Niemand is blij met de manier waarop de gemeente vuurwerkvrije zones aanwijst. „Er is sprake van willekeur”, oordelen raadsleden en bewoners.

Robin Utrecht / ANP

Rotterdam. Waarschijnlijk gaat bedrijfsleider Hicham Derdour van sigarenwinkel Sunrise ook de komende oudejaarsnacht weer in zijn winkel doorbrengen. „Ik zet de deur open en ga er voor zitten, zodat iedereen ziet dat ik er ben. Pas als de straat helemaal leeg is, ga ik weer naar huis.”

Derdour heeft zijn lesje wel geleerd. In 2014 en 2015 bliezen jongeren uit de buurt met zwaar vuurwerk zijn pui met stalen rolluiken op. „Ze hadden cobra’s in de kieren van de pui gepropt en aangestoken. Die is toen geëxplodeerd”, zegt Derdour over zijn winkel op de hoek van de Goede-Hoopstraat en de Putselaan in de Afrikaanderwijk.

Toen de politie hem belde, was het al te laat. „De ruiten lagen er allemaal uit. Het kost duizenden euro’s om ze te vervangen. Je kunt dit ook niet zo makkelijk verzekeren. Dus ik draai zelf op voor de schade.” Hij zegt dat wel duidelijk is wie de daders zijn, maar dat er geen bewijs is. „Ik heb camera’s in de winkel hangen, niet buiten. Dus het staat niet op beeld.”

Brandbom

Zijn buurjongen kreeg tijdens een van de aanvallen met het vuurwerk op zijn zaak een brandbom op zich, zegt Derdour. „Een stapel ingetapete cobra’s, gedrenkt in benzine. Die staken ze aan en gooiden ze naar hem toe.”

Het slachtoffer, dat halverwege de twintig is, wil er niet met de pers over praten, zegt raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam, die de zaak volgt. „Hij is nog steeds verwikkeld in rechtszaken tegen de daders en heeft een heleboel operaties achter de rug. Hij is verminkt en kan niet werken.”

Hoewel in de Goede-Hoopstraat al een paar keer winkels zijn opgeblazen tijdens de jaarwisseling, heeft de gemeente de straat niet uitgeroepen tot vuurwerkvrije zone. Terwijl Derdour dat wel gewild had. „Ik wist helemaal niet dat dit mogelijk was”, zegt Derdour. „Mij is nooit iets gevraagd.” Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones is een bevoegdheid van de gebiedscommissies. Dat betekent dat de burgemeester formeel handelt op verzoek van deze wijkraden.

Maar de praktijk is anders. „Aboutaleb vraagt de gebiedscommissies om bepaalde straten aan te wijzen als hij denkt dat de veiligheid daar in het geding is”, zegt raadslid Arno Bonte van Groenlinks. „Dat de Goede-Hoopstraat daar niet bij zit, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij onvoldoende agenten heeft om daar te handhaven.” Dat zegt ook gebiedsvoorzitter Suardus Ebbinge (D66) van Rotterdam Centrum. „Ze gaan heel spaarzaam met hun politiecapaciteit om.”

Uitzondering

Een uitzondering is gemaakt voor de Riederlaan in Feijenoord, zo blijkt uit de brief van de burgemeester waarin alle 35 vuurwerkvrije zones van de stad staan. Daar stak een groep jongeren vorig jaar tijdens oud en nieuw een aanhangwagen van een bewoner in de brand. Toen de politie wilde ingrijpen begonnen, ze die te bekogelen met stenen waarna de ME moest uitrukken om de orde te herstellen.

Of dat lokale vuurwerkverbod zoden aan de dijk zet, is de vraag. Een paar straten verderop mogen de bewoners immers wel gewoon vuurwerk afsteken. En de vuurwerkwinkel ‘Vuurwerk Zuid’ aan diezelfde Riederlaan blijft gewoon open.

Volgens raadslid Mosch moet de gemeente één lijn trekken. „Ik ben tegen een verbod. Maar als je het op de ene plek verbiedt, moet je overal verbieden. Nu is er sprake van willekeur.”

„Wij willen ook een vuurwerkvrije stad maar dat is op dit moment niet mogelijk”, zegt Bonte, omdat voor het afsteken van vuurwerk landelijke regels gelden. „Dan moeten de Tweede Kamer en minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) het Vuurwerkbesluit aanpassen.”

    • Lucette Mascini