Gedupeerde beleggers

Rabobank voor de rechter gedaagd om schadevergoeding in Libor-fraude

Rabobank is donderdag voor de rechter gedaagd door de stichting Elco, die voor institutionele beleggers een schadevergoeding eist vanwege de Libor-fraude: de jarenlange manipulatie van rentetarieven door Rabo en andere banken. Doel is een verklaring van de rechter dat Rabobank onrechtmatig heeft gehandeld. Daarmee kan vervolgens een schadevergoeding worden afgedwongen.

Naast Rabobank laat de stichting ook de Britse bank Lloyds, de Zwitserse bank UBS en handelsmakelaar ICAP dagvaarden, zo leert de dagvaarding die is ingezien door NRC.

De fraude is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Rabobank. Om strafvervolging af te kopen schikte Rabobank in 2013 voor 774 miljoen euro met Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten. Topman Piet Moerland en medebestuurder Sipko Schat traden af. De 70 miljoen euro die Rabo overmaakte aan het Openbaar Ministerie was destijds het hoogste schikkingsbedrag ooit voor justitie.

Stichting Elco wil dat Rabobank nu ook de portemonnee voor gedupeerden trekt. Elco is een ‘claimstichting’ . Nederland is aantrekkelijk voor dit soort stichtingen vanwege de Wet collectieve afwikkeling massaschade waarmee schikkingen wereldwijd algemeen verbindend kunnen worden verklaard door het Amsterdamse gerechtshof.

Die mogelijkheid is ook internationaal bekend. De zaak tegen Rabobank en consorten wordt gefinancierd door een Amerikaanse financier die op basis van no cure no pay maximaal 25 procent van de opbrengst ontvangt. Stichting Elco wil noch de naam van de financier, noch die van beleggers openbaren.

Berekening van de schade is ingewikkeld omdat handelaren de rente zowel omhoog als omlaag manipuleerden en institutionele beleggers dus ook voordeel kunnen hebben genoten. Rabobank wil desgevraagd niet reageren op de zaak.

Libor en Rabo pagina E3