Extreem-rechts terug in regering Oostenrijk

De nieuwe coalitie zal bestaan uit de conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ. Sebastian Kurz wordt de nieuwe bondskanselier.

Heinz-Christian Strache (FPÖ) en Sebastian Kurz (ÖVP).
Heinz-Christian Strache (FPÖ) en Sebastian Kurz (ÖVP). Foto Ronald Zak/AP

De conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ gaan samen een coalitie vormen in Oostenrijk. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat de FPÖ in de regering komt. ÖVP-leider Sebastian Kurz (31) wordt de nieuwe regeringsleider.

Met deze coalitie wordt Oostenrijk het enige West-Europese land met een extreem-rechtse partij in de regering. De coalitieonderhandelingen duurden ongeveer zeven weken. De ÖVP won de verkiezingen met ongeveer een derde van de stemmen, een stijging van zo’n 8 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013. Anti-immigratiepartij FPÖ kwam uit op meer dan een kwart van de stemmen, een stijging van ruim 5 procentpunt. De socialistische SPÖ was de grootste partij, maar werd bij de verkiezingen tweede en is nu veroordeeld tot de oppositie.

Twitter avatar oevp ÖVP Die Menschen haben vor 2 Monaten eine Richtungsentscheidung getroffen. Heute haben wir eine türkis-blaue Einigung.… https://t.co/srwVEb34Pa
Lees ook: Oostenrijk stemt voor status-quo, geen doorbraak extreem-rechtse FPÖ

Volgens de leiders van de coalitie waren de onderhandelingen “intensief”. Details over de koers van de nieuwe regering worden zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie, schrijft de Oostenrijkse omroep ORF. Dan wordt ook duidelijk wie de bewindslieden worden. Begin volgende week moet de nieuwe regering worden geïnstalleerd.

Meer grensbewaking

Persbureau Reuters meldt dat de nieuwe regering in ieder geval zal inzetten op meer grensbewaking om illegale immigratie tegen te gaan. Ook willen de coalitiepartijen dat immigranten pas na vijf jaar gebruik mogen maken van sociale voorzieningen. Verder is het voornemen dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd en dat er meer blauw op straat komt.

ÖVP en FPÖ willen dat Oostenrijkers voortaan maximaal tien uur per dag mogen werken, nu is dat nog twaalf uur. Gezinnen met kinderen die niet goed Duits spreken, moeten minder overheidssteun krijgen. Ook wil de nieuwe regering dat Oostenrijk in 2030 enkel nog duurzame energie gebruikt.

Correctie (15 december 2017): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de onderhandelingen ongeveer negen weken duurden. Dat klopt niet. Er werd ongeveer zeven weken onderhandeld. Hierboven is dat aangepast.