Eurogroep

Topambtenaar Vijlbrief in de race voor topfunctie Europa

De Nederlandse topambtenaar Hans Vijlbrief maakt goede kans om voorzitter te worden van de Euro Working Group (EWG), de invloedrijke werkgroep die alle vergaderingen van de eurogroep voorbereidt. De enige andere kandidaat tot nu toe, de Fin Tuomas Saarenheimo, trok zich eerder deze week terug uit de race om deze Brusselse toppost, bevestigen bronnen.

Twee weken geleden onthulde NRC dat Vijlbriefs kandidatuur meespeelde bij het besluit van het huidige kabinet om een door Duitsland en Frankrijk voorgestelde verlenging van Jeroen Dijsselbloem als eurogroep-voorzitter af te wijzen. In Brussel wordt bij topbenoemingen zoveel mogelijk rekening gehouden met ‘geografische balans’. Met het aanblijven van Dijsselbloem zou het ook moeilijker voor Nederland zijn geweest om mee te dingen naar een reeks topbenoemingen bij de Europese Centrale Bank (ECB), vanaf volgend jaar.

Vijlbrief, momenteel thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, is van D66-huize en schreef ook mee aan het verkiezingsprogramma van de partij. Hij wordt vrijdag formeel genomineerd, de beslissing valt tijdens de eerstvolgende vergadering van ministers van Financiën uit eurolanden, na de Kerstvakantie. „Het ziet er goed uit, maar het formele besluit valt pas in januari”, zegt een Nederlandse diplomaat. (NRC)