Gescheiden tijdens de Kerstdagen? Leer van deze series

Scheiden Vers gescheiden de Kerstdagen in? Drie tv-series doen het pijnlijk én met humor voor.

Splitting Up Together, op Netflix.
Splitting Up Together, op Netflix.

Hoe moet je de feestdagen doorkomen als je net gescheiden bent? Bij wie zijn de kinderen? Wat doe je als je ex een nieuwe vriendin heeft? Drie recente tv-series kaarten dit thema op luchtige doch ook pijnlijke wijze aan. De HBO-serie Divorce – het tweede seizoen is in januari te zien bij Ziggo – en de Scandinavische series Bonusfamiljen en Splitting Up Together – beide op Netflix – toont de problemen waarmee versgescheiden ouders kampen. De rauwe pijn van het verlies van de eenheid, de confrontatie voor de kinderen, de kwestie wie er uit huis gaat en wie wanneer voor de kinderen zorgt, het komt uitgebreid aan bod. Knap is dat deze lastige thema’s op een humoristische manier worden behandeld – met name de twee Scandinavische tv-series zijn aanraders – waardoor wrange situaties soms droogkomisch worden.

Zo besluiten Line en Martin, de hoofdrolspelers in Splitting Up Together, om na hun breuk toch in één huis te blijven samenwonen. Een van hen verblijft een week in de kelder terwijl de ander voor de kinderen zorgt. Een lastige situatie, als het aankomt op het stellen van regels. Als Martin in de keuken een biertje uit de ijskast wil halen, maar hij zit die week in de kelder, moet hij dan eerst Line bellen? En mag Line nog wel in haar onderbroek door het huis lopen? En wat als ze haar nieuwe hippievriend mee de kelder in wil smokkelen?

Al even bizar is de situatie voor de gescheiden Martin in Bonusfamiljen. die bij zijn moeder op zolder gaat wonen en daar in een ruimte van twaalf vierkante meter met zijn twee kinderen verblijft. Ook Robert (Thomas Haden Church) uit Divorce moet het huis verlaten, ondanks dat niet hij maar zijn vrouw Frances (Sarah Jessica Parker) een affaire heeft gehad. Aangezien Robert geen geld heeft, moet hij de nachten doorbrengen in een slaapzakje in een kaal betonnen huis dat hij aan het verbouwen is.

Lees ook: hoe verdeel je de vrienden na de scheiding?

Kortom, scheiding levert heel veel praktische gedoe op dat het leven behoorlijk gecompliceerd maakt. En dan is er ook de emotionele verwarring. Want terwijl de ouders proberen hun falen, teleurstelling of woede een plek te geven, moeten ze ondertussen de kinderen ondersteunen en een nieuw leven opbouwen. Een situatie die misschien wel het pijnlijkst wordt gedurende de feestdagen. Vandaar dat alle drie de tv-series een aflevering besteden aan die bijzonder lastige dagen: Kerst. En het toeval wil dat in iedere serie een verschillende kwestie wordt uitgelicht. Drie scenario’s met herkenbare fouten.

Fout 1: Liegen over de situatie

Wie niet open is over de scheiding kan zichzelf flink in de nesten werken op een feestdag waarop alles ‘gezellig’ hoort te zijn. Samen leuk toneel spelen, alsof er niets aan de hand is, leidt alleen tot meer drama. Frances en Robert doen het voor in het eerste seizoen van Divorce. Ze besluiten om, in het belang van de kinderen, Kerst traditiegewijs te vieren bij de ouders van Frances. Een nobel streven, aangezien Robert nog steeds woedend is op Frances, die hem heeft bedrogen met een „Franse flapdrol”. Er is nog een probleem: Frances heeft haar ouders nog niets verteld over de scheiding. Het gevolg: de sfeer is om te snijden en iedere opmerking krijgt een dubbele betekenis. Zo heft de vader van Frances aan tafel het glas en zegt: „Op de familie die samen is tijdens de vakantie.” Waarop Robert aanvult: „En ver van elkaar is verwijderd is gedurende de rest van het jaar.” Ook pijnlijk is de scène waarbij Robert en Frances in haar ouderlijk huis het bed moeten delen. De cynische reactie van Robert: „We hebben 10.000 keer naast elkaar geslapen zonder seks te hebben. Twee nachten kunnen er nog wel bij.”

De trailer van het tweede seizoen van Divorce, vanaf januari te zien bij Ziggo.

Fout 2: De nieuwe vriendin van je ex uitnodigen

Ben je als gezin net uit elkaar, dan is het voor de ouders niet verstandig om de emoties die daarbij loskomen proberen te ontkennen. In de achtste aflevering van het eerste seizoen van Splitting Up Together denkt Line het echter wel aan te kunnen om Charlotte, de nieuwe vlam van haar ex, uit te nodigen voor Kerst. Volgens haar moet dit nu eenmaal want „niemand hoort met Kerst alleen te zijn”. Als een barmhartige Samaritaan ontfermt ze zich over Charlotte en haar zoontje Alfred. Met desastreuze gevolgen. Niet alleen gaat Line tijdens het zingen van kerstliedjes overdreven vals soleren op haar fluit in een poging de charmante, pianospelende Charlotte naar de kroon te steken. Ze krijgt ook een woedeaanval tijdens het toetje en staat ineens briesend en jankend als een klein kind naast de eettafel. Een avond lang aardig doen tegen die lange, knappe, engelachtige vriendin van haar ex? Nee. Dat kan ze toch eigenlijk niet aan.

De trailer van Splitting Up Together, te zien bij Netflix.

Fout 3: Doen alsof het voor iedereen normaal is

Geen dagen waarop je je eenzamer kunt voelen dan met Kerst. Des te meer reden dat goed aan te pakken in een nieuwe gezinssituatie. Alleen, is dat ook wat iedereen wil? In Bonusfamiljen wil de drammerige Lisa, die kort na haar breuk met Martin al met Patrik samenwoont, dat haar kinderen en zijn zoon samen Kerstavond vieren. Lastig want Katja, de ex van Patrik, weigert om Kerstavond te delen. Haar zoon Wille is die week bij haar „en dat is nu eenmaal de afspraak”. Als Lisa haar toch weet over te halen, besluit Katja Kerstavond met vriendinnen te gaan vieren. Slecht plan, want ze mist Wille, en hij haar. Ondertussen probeert Lisa’s ex Martin om Kerstavond gescheiden van zijn ex te vieren. Maar nadat hij zijn twee kinderen bij Lisa heeft gebracht, blijft hij daar hangen op de bank. Wille gaat ondertussen met zijn vader toch langs zijn moeder. Het eindresultaat: niemand viert Kerstavond zoals gepland. De volwassenen zijn ongelukkig of voelen zich ongemakkelijk, en de kinderen willen het liefst wat hen vertrouwd is: twee ouders bij elkaar. Een nieuw gezinsgevoel afdwingen? Mwah. Beter van niet. Zeker niet met Kerst.

De trailer van Bonusfamiljen, te zien bij Netflix.