De ontknoping van ‘Gordon gaat trouwen’ was geweldig

Zap Door zijn trouwweigering maakte Gordon duidelijk dat het format van zijn programma nergens op sloeg. Dit was te nep om aan de nep te ontsnappen.

Gordon gaat trouwen… maar met wie? (RTL 4)
Gordon gaat trouwen… maar met wie? (RTL 4)

Pas om 22 uur 22, ruim vijftig minuten na het begin van de laatste aflevering van Gordon gaat trouwen, maar met wie? kreeg de Italiaan Manuel de bons, op de rotsen bij Kaapstad. (Schitterende locatie. U kunt nu boeken bij de sponsor.) Met het wegzenden van de übergladde steward koos Gordon Heuckeroth, zo legde hij uit in haperend Engels, tégen het leven dat hij al decennia leidde. Een leven van spotlights en vluchtig plezier in een werkomgeving waarin alle gevoelens zo uitvergroot worden dat echt en nep zelden van elkaar te onderscheiden zijn. Daar wil hij uit.

Godzijdank. Het Gordonminnend volksdeel zat al weken te hopen dat hij voor Rogier zou kiezen, een vriendelijke glamourloze vader van een peuterdochter uit Leiden. Want hoe lollig het ook is om naar het gerel en gedoe van het Hollandse sterrenleven te kijken, je gunt zo’n man op zijn negenenveertigste gewoon een gezellige vent.

Maar goed, u weet dat ik weet dat u allang weet wat er donderdagavond op RTL 4 is voorgevallen: Gordon Heuckeroth is niet getrouwd. Hij voelde onvoldoende ‘vlinders in de buik’.

Dat nieuws sloeg in als een bom. „Gordon trouwt niet in ‘Gordon gaat trouwen’; kijkers teleurgesteld” meldde de NOS. Het AD had het woord ‘kijkersbedrog’ opgevangen en bleek te weten dat Gordon al een paar dagen voor de laatste opnamen had besloten allebei zijn huwelijkskandidaten af te wijzen. Dat had een discussie met de eindredacteur van het programma opgeleverd. Die vond dat hij gewoon moest doorzetten: „De kijkers verwachten dat je gaat trouwen.” Zo’n huwelijk is immers zo weer ontbonden.

Ik vond de ontknoping geweldig. Omdat de slotaflevering bijna helemaal uit hoogtepunten uit Gordons dates bestond, had ik alle tijd gehad om na te denken over wat het programma nu eigenlijk precies betekende. Aan de ene kant was het de ultieme nep, waarin partnerkeuze en huwelijk waren verworden tot een behapbaar televisieformat. Tegelijkertijd draaide het om het verlangen van Heuckeroth om een ander leven te leiden, waarin de spotlights niet op de eerste plaats komen. Een ontsnapping aan de fake van het Bekende Nederlanderleven.

Daarom was het bij voorbaat uitgesloten dat Gordon voor de Italiaan zou kiezen: die was het type man met wie je uitstekend plezier kon maken zonder met hem getrouwd te zijn. De gedachte achter het televisiehuwelijk was dat Gordon er burgerlijker van zou worden.

Het ging dus alleen om Rogier. De vraag was of de ster Gordon met een bakfietsvader zou trouwen. Preciezer: zou durven trouwen. Want huwelijken lopen nogal eens op de klippen, zeker als ze in haast worden gesloten. Sleep je die vriendelijke Leidenaar zo’n riskant avontuur in? En zijn piepjonge dochtertje?

Je moet jezelf wel heel erg vertrouwen om een sprong van die soort te wagen. Meer dan Gordon zichzelf vertrouwt. Dat is echt – en dat neemt je onherroepelijk voor de man in. Door zijn trouwweigering maakte hij duidelijk dat het format van Gordon gaat trouwen nergens op sloeg. Dit was te nep om aan de nep te ontsnappen – en Gordon zag dat.

Nu zul je zien dat Heuckeroth vrijdagavond bij RTL Late Night bekent dat het programma van de eerste tot de laatste minuut in scène was gezet. Dat zou een geweldige stunt zijn en ik ben altijd voor stunts waarin de kijker voor het lapje wordt gehouden. Maar, eerlijk is eerlijk, in dit geval zou ik het stiekem toch een beetje jammer vinden.