De koningin van de Premier League

Amanda Staveley Zakenvrouw Amanda Staveley (44) wil 300 miljoen pond uitgeven voor Newcastle United.

Amanda Staveley op de tribune van St. James’ Park, tijdens een thuiswedstrijd van Newcastle United tegen Liverpool.
Amanda Staveley op de tribune van St. James’ Park, tijdens een thuiswedstrijd van Newcastle United tegen Liverpool. Foto Hollandse Hoogte

Worden The Magpies de volgende Engelse voetbalclub aangekocht door een miljardair gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten? Dat lijkt er wel op.

Toch is de eventuele overname van Newcastle United anders dan de aanschaf van Manchester City door sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan. Newcastle komt niet in handen van een clan van puissant rijke oliesjeiks. Nee, als de overname doorgaat, wordt de voetbalclub eigendom van Amanda Staveley (44), geboren in Yorkshire, nu met haar investeringsfonds PCP Capital Partners gevestigd in Dubai.

Engelse media melden dat Staveley, via PCP Capital, haar bod op Newcastle United heeft verhoogd tot 300 miljoen pond (341 miljoen euro). Vorige week zou ze in een Indiaas restaurant in Londen een ontmoeting hebben gehad met Mike Ashley, de huidige eigenaar en tevens de zakenman achter Sport Direct, een grote sportkleding- en schoenenketen die omstreden is omdat het personeel structureel te weinig betaald zou krijgen. Een deal nadert, aldus The Guardian.

Het is niet de eerste keer dat Staveley zich in het Engelse topvoetbal mengt. In 2008 fungeerde zij als een belangrijke brug tussen Manchester City en sjeik Mansour. Dat kon ze doen omdat ze zowel uitstekende contacten in Noord-Engeland als in de Emiraten had.

Vermogende familie

Staveley is een dochter uit een rijke familie, maar kende genoeg tegenslagen. Een potentiële carrière als hardloopster of springruiter gaf ze op haar veertiende op na een blessure. Een opleiding aan Cambridge staakte ze wegens een burn-out. Ondanks haar vermogende familie koos ze er uiteindelijk voor geld te lenen bij de bank om, zonder enige ervaring, een restaurant te beginnen nabij Newmarket, bekend van de paardenraces.

Stocks werd een populaire plek om te eten, ook voor het management van Godolphin Stables, de renstal van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de heerser van Dubai. Zo deed Staveley steeds betere contacten op in de Emiraten. In de jaren daarna ging ze bijna failliet toen de internetzeepbel barstte. Ze wisselde van loopbaan (financieel adviseur) en richtte in Dubai PCP Capital op. Ze verhuisde naar het emiraat en trouwde daar in 2011 met Mehrdad Ghodoussi, een Iraniër.

Voor 2008 was Staveley succesvol en bekend (ze had een relatie met Prins Andrew, het derde kind van koningin Elizabeth). Met haar bemiddelende rol bij de aankoop van Manchester City werd ze pas een grootheid. ‘De nieuwe koningin van het Britse voetbal’, kopte The Telegraph. Zelf zou ze circa veertig miljoen pond (zo’n 45 miljoen euro) hebben overgehouden aan de overname van de club, als beloning.

Een jaar later trachtte Staveley het kunstje te herhalen door miljardairs uit Koeweit te koppelen aan Liverpool. Ze zou naar verluidt zelf commissaris worden bij The Reds. De deal ging niet door. Met een overname van Newcastle United, een decennium later, zou Staveley gestalte geven aan de bijnaam die The Telegraph in 2009 voor haar bedacht.

Financiële injectie

Een grote financiële injectie komt Newcastle United goed uit. De ploeg staat momenteel zestiende in de Premier League en slechts een punt verwijderd van de degradatiezone. De Spaanse trainer Rafael Benítez maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij is ontevreden omdat niet duidelijk is hoeveel miljoenen hij in de komende transferperiode mag uitgeven aan nieuwe spelers. „Het is belangrijk om dat te weten. Ik wacht nog op een antwoord”, zei Benítez deze week, in aanloop naar de woensdagwedstrijd met Everton.

Uiteindelijk verloor Newcastle United dat duel met 0-1, thuis op St. James’ Park. Voor Everton, waar Ronald Koeman in oktober werd ontslagen, was het de eerste keer sinds januari dat de ploeg een uitwedstrijd won.

Geld voor transfers

Er wordt gespeculeerd dat de huidige eigenaar transfers betaalt, zodat Benítez zijn ploeg kan versterken. De trainer zou doelman Iker Casillas mogelijk naar Newcastle willen halen. Ook moet er een effectieve spits komen. Staveley zou dat geld dan terugbetalen als zij de club in januari heeft overgenomen. Voor het zover is moet de Engelse voetbalbond toestemming geven.

Het is onduidelijk hoe diep de zakken van Staveley en haar PCP Capital zijn. Een club in de Premier League kopen kost honderden miljoenen ponden. Prijzen winnen, en dat zal de vurige wens zijn van de fans op St. James’ Park, kost in het Engelse voetbal inmiddels miljarden.

    • Melle Garschagen