D66: stop subsidie promotie A’dam

Toerisme

D66-Kamerlid Paternotte pleit voor een stop op subsidie van Amsterdam-promotie. Ook de Amsterdamse fractie is voor:

Toerist staat op de bekende letters ‘I amsterdam’, hier op Schiphol. Foto ANP

Er moet geen belastinggeld meer gaan naar de promotie van Amsterdam als toeristische bestemming. Dat zei D66-Kamerlid Jan Paternotte deze week tijdens de begrotingsbehandeling. Volgens Paternotte moet het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) – dat jaarlijks 8,7 miljoen subsidie krijgt van het ministerie van Economische Zaken – stoppen met het etaleren van de hoofdstad en juist andere delen van het land promoten.

Volgens Paternotte zet het NBTC – hoewel de organisatie al jaren zegt toeristen zoveel mogelijk te willen spreiden over het land – nog veel te veel in op de hoofdstad. „Op de site staan vooral foto’s van grachten en het Van Gogh-museum.” Vreemd, vindt hij. „In Amsterdam is de gemeente bezig de toeristen zoveel mogelijk uit de stad te halen en zo min mogelijk aandacht te vestigen op het al overvolle centrum.” Wat Paternotte betreft zouden op de NBTC-site alleen nog foto’s van bijvoorbeeld Texel en Leeuwarden te zien moeten zijn.

Het NBTC zegt Amsterdam vooral te willen gebruiken als „trekker” om toeristen vervolgens over het land te verspreiden. Bezoekers die graag Van Gogh willen zien, motiveren ze bijvoorbeeld om naast het Van Gogh-museum ook het Kröller-Müller te bezoeken. Maar, zegt Paternotte, „de meeste toeristen komen maar twee dagen, en die blijven dan toch in Amsterdam hangen.” Wat hem betreft is het nu „alle ballen op spreiding”.

Uit cijfers van het NBTC blijkt dat het aantal toeristen in Amsterdam nog altijd elk jaar toeneemt, en dat het aandeel in de hoofdstad bovendien een stuk groter is dan in andere steden. In 2016 bezochten bijvoorbeeld een kleine 6 miljoen toeristen Amsterdam, terwijl dat er in Rotterdam – na Amsterdam de meest bezochte stad door buitenlandse bezoekers – nog geen 500.000 waren. „De spreiding gaat nog niet echt hard”, beaamt een woordvoerder van het NBTC. Maar volgens haar wordt dat komend jaar wel beter: in de cijfers over 2017 zou een stijging te zien zijn in het aantal bezoekers aan Rotterdam en Den Haag – mede dankzij het drukbezochte themajaar rond Mondriaan en De Stijl.

Het NBTC zegt ook te hopen op meer spreiding bij de 7 tot 8 miljoen toeristen die de komende jaren nog eens éxtra verwacht worden – dus bovenop de huidige 16 miljoen. „We moeten vooral samen met de overheid onderzoeken hoe we die mensen zo veel mogelijk over het land kunnen verdelen”, aldus de woordvoerder. Het NBTC ontvangt naast de overheidssubsidie de helft van haar inkomsten van brancheverenigingen uit de horeca- en recreatiesector. Hameren die niet juist op het promoten van Amsterdam ten behoeve van bijvoorbeeld hogere prijzen voor hotelkamers? „Wij proberen juist partners uit te zoeken die ook voorstander zijn van meer spreiding”, aldus de woordvoerder.

Paternotte was tot een paar maanden geleden D66-fractieleider in Amsterdam. Zijn opvolger Reinier van Dantzig is blij dat er een Amsterdammer in Den Haag opkomt voor de belangen van de hoofdstad. Ook hij verbaast zich erover dat een landelijke vereniging als NBTC zo veel promotie maakt voor Amsterdam. „Die club is opgericht om toeristen te trekken naar heel Nederland.” De foto’s van de grachten op de NBTC-site zijn „prachtige plaatjes”, zegt Van Dantzig, „maar Amsterdam verkoopt zichzelf wel”.

Gaat de NBTC die foto’s snel aanpassen? De woordvoerder: „We zullen onderzoeken of dat zin heeft.”

    • Doortje Smithuijsen