Brunssum onderzoekt wethouder opnieuw

Integriteit

Gerd Leers, de aanstaand waarnemend burgemeester van Brunssum, heeft geen middelen om in te grijpen in de bestuurscrisis in de gemeente. Dat zei hij donderdag na afloop van een gesprek met Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), de Limburgse gouverneur Theo Bovens en huidig burgemeester Luc Winants.

Leers kan geen wethouders ontslaan, zei hij. Eerder had Ollongren wethouder Jo Palmen verzocht op te stappen, wegens ernstige twijfels over zijn integriteit. Zij noemde de situatie donderdag „zorgelijk”.

De raad van Brunssum heeft in de nacht van woensdag op donderdag besloten tot een nieuw onderzoek naar Palmens integriteit. Kort daarvoor had de hele oppositie de vergadering uit protest verlaten.

PvdA-fractievoorzitter Servie Broers verwoordde het ongenoegen van de oppositiepartijen. Ze waren niet betrokken bij het coalitievoorstel en zagen daarin „alleen maar tendentieuze stellingen” staan.

In de Limburgse gemeente is al enige tijd beroering rond de benoeming van Palmen tot wethouder. Burgemeester Luc Winants (CDA) liet een integriteitstoets doen, waaruit Palmen als groot risico naar voren kwam, onder meer vanwege zijn vele gescheld en tal van gerechtelijke procedures tegen de gemeente. De meerderheid van de raad, een coalitie van lokale partijen, legde de toets naast zich neer. Winants besloot op te stappen. Palmen eiste een second opinion.

    • Paul van der Steen