Brabantse megastal komt er na tien jaar overleg niet

De afgelopen maanden werd veel actie gevoerd tegen de komst van de megastal. De veehouder is teleurgesteld over het besluit.

De nieuwe megastal zou plaats moeten bieden aan 18.000 varkens en gebouwd worden op een "toekomstbestendige locatie". Foto Lex van Lieshout/ANP

De bouw van een megastal in het Brabantse dorp Nijnsel gaat definitief niet door. De gemeente en de betreffende veehouder waren de afgelopen tien jaar in gesprek over de te bouwen stal, maar de gemeenteraad van Meierijstad zette donderdag een streep door de plannen. Dat schrijft Omroep Brabant.

De gemeente gaf eerder nog groen licht voor de te bouwen stal, maar door strengere regelgeving wegens de mestproblemen in Brabant kwamen de burgemeester en de wethouders daar toch op terug. Daarbij werden ze donderdagavond gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.

Lees ook de column die NRC-columniste Jutta Chorus schreef over de megastal: 18.000 varkens, duurzaam gestald

Thomas Verhagen, de veehouder die de stal wilde laten bouwen, werd tien jaar geleden zelf door de gemeente benaderd om de stal te bouwen. Zijn oude bedrijf met ruim 2.500 varkens ligt dichtbij de bebouwde kom en zou dan gesloopt kunnen worden. De nieuwe megastal zou plaats moeten bieden aan 18.000 varkens en gebouwd worden op een “toekomstbestendige locatie”. Tegenover Omroep Brabant laat Verhagen weten “teleurgesteld” te zijn.

Lees ook: Boeren horen bij Brabant, maar hoe lang nog?

De afgelopen maanden werd veel actie gevoerd tegen de komst van de megastal. De gemeente ontving duizenden protestmailtjes en handtekeningen. Als de gemeente geen vergunning geeft, stapt Verhagen naar de rechter.

    • Maarten Back