Australische commissie: tienduizenden kinderen misbruikt

Premier Turnbull spreekt van een “nationale tragedie”. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat instanties in Australië systematisch hebben gefaald om kinderen te beschermen.

Leden van het Care Leavers Australasia Network (CLAN) bedanken de commissie.
Leden van het Care Leavers Australasia Network (CLAN) bedanken de commissie. Lukas Coch / EPA

Instituties in Australië hebben systematisch gefaald om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Dat heeft de afgelopen decennia geleid tot tienduizenden slachtoffers, concludeert een Australische commissie in haar vrijdag verschenen eindrapport.

De commissie keek naar misstanden binnen de kerk, maar ook naar misbruik op scholen, op sportclubs en in weeshuizen. In totaal werden over een periode van vijf jaar meer dan 8.000 getuigenissen van slachtoffers verzameld.

“Tienduizenden kinderen zijn binnen Australische instituties misbruikt. We zullen nooit achter een precies aantal komen”, stelt de commissie. Volgens de Australische premier Malcolm Turnbull heeft het onderzoek “een nationale tragedie blootgelegd”, schrijft persbureau Reuters.

Meer dan 400 aanbevelingen

Bij de daders gaat het volgens het rapport niet om “een paar rotte appels”. In totaal hebben slachtoffers van zo’n 4.000 instellingen zich gemeld. In het geval van misbruik binnen christelijke instellingen, speelde 60 procent zich af binnen de Katholieke Kerk.

De commissie doet ruim vierhonderd aanbevelingen om het nationale probleem tegen te gaan. Zo moet er een landelijke organisatie komen om de veiligheid van kinderen te waarborgen. Priesters moeten bekentenissen over kindermisbruik tijdens de biecht moeten melden bij autoriteiten. Doen ze dat niet, dan zouden ze volgens de commissie moeten worden vervolgd.

Afschaffen celibaat

Verder adviseert de commissie de Katholieke Kerk het verplichte celibaat voor priesters af te schaffen. Hoewel misbruik niet een direct gevolg is van het celibaat, verhoogt de praktijk volgens de commissie wel het risico dat priesters zich vergrijpen aan kinderen.

De aartsbisschop van Sydney, Anthony Colin Fisher, zei in een reactie “geschokt” te zijn door het “criminele gedrag van bepaalde geestelijken”. De kerk zou bereid zijn om verdere maatregelen te treffen. De aartsbisschop van Melbourne, Denis Hart, liet op zijn beurt weten dat hij niets voelt voor het afschaffen van het celibaat, schrijft The Guardian. Ook zei hij dat het biechtgeheim heilig is en priesters in geen geval bekentenissen mogen delen met autoriteiten, zelfs niet wanneer er sprake is van kindermisbruik.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Australische Katholieke Kerk tussen 1980 en 2015 zo’n 200 miljoen euro heeft betaald aan slachtoffers van seksueel misbruik. Sinds 1950 zouden ongeveer 2.400 priesters zich schuldig hebben gemaakt aan dit vergrijp.