Achttien doden bij zelfmoordaanslag Somalië

De aanslag vond plaats in een politieacademie in de stad. Ook raakten vijftien mensen gewond.

Een familielid rouwt om de dood van journalist Mohamed Ibrahim. Hij is omgekomen nadat een bom ontplofte in zijn auto.
Een familielid rouwt om de dood van journalist Mohamed Ibrahim. Hij is omgekomen nadat een bom ontplofte in zijn auto. Foto Farah Abdi/AP

Bij een zelfmoordaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn donderdag zeker achttien mensen om het leven gekomen. Ook raakten vijftien mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters. De aanslag vond plaats in een politieacademie in de stad.

Volgens een woordvoerder van de politie deed de aanslagpleger zich voor als agent en wist zo de politieacademie binnen te komen. De bom ging af tijdens een ochtendceremonie.

Aanslagen

De aanslag is opgeëist door de radicaal-islamitische terreurgroep Al-Shabaab. Leden van de terreurgroep plegen met enige regelmaat aanslagen in het land. In oktober kwamen 512 mensen om het leven nadat een vrachtwagen vol explosieven in een drukke straat in de hoofdstad explodeerde. Het was de dodelijkste aanslag ooit in Afrika.

Lees ook dit artikel over de positie van Al-Shabaab in Somalië: Acht vragen na de grote aanslag in Mogadishu

De terreurgroep wist in 2009 grote delen van Somalië te veroveren, waaronder de hoofdstad Mogadishu. De afgelopen zes jaar verloor Al-Shabaab terein, mede door een internationaal offensief. Sindsdien pleegt de terreurgroep guerrilla-aanvallen en bomaanslagen in Somalië en Kenia. Daarmee vormt Al-Shabaab nog steeds een gevaar voor de veiligheid en stabiliteit in de regio.