‘Willekeur’ mag de wethouder niet raken

Raadsvergadering

Brunssum laat de integriteit van wethouder palmen opnieuw onderzoeken. De oppositie toonde in de raad haar ongenoegen hierover.

Wethouder Jo Palmen in het gemeentehuis van Brunssum. ANP / Marcel van Hoorn

Toen de coalitie in Brunssum na uren vergaderen met een motie kwam om de integriteit van wethouder Jo Palmen nog eens te laten onderzoeken, was het genoeg. De vier oppositiepartijen verlieten boos de raadszaal, diep in de nacht van woensdag op donderdag. „We krijgen hier een motie in onze handen geduwd en moeten er dan in tien minuten wat van vinden”, zei PvdA-fractievoorzitter Servie Broers. Hij miste onderbouwing: „Er staan alleen maar tendentieuze stellingen in.”

De lokale partijen die in Brunssum de coalitie vormen hadden geen goed woord over voor het vertrek. „Laf”, riep Rob Dautzenberg, fractievoorzitter van Lijst Borger. „Grove minachting van de voorzitter van de raad, het gemeentebestuur en de burgers”, zei Lefty Snackers, fractievoorzitter van BBB/Lijst Palmen.

Raadslid Palmen, van die lijst dus, werd dit najaar tot wethouder benoemd. Burgemeester Luc Winants (CDA) liet daarna een integriteitstoets doen. Het oordeel: Palmen vormt een groot risico, onder meer vanwege zijn vele schelden en tal van gerechtelijke procedures tegen de gemeente. De raad legde de toets naast zich neer, Winants besloot op te stappen en Palmen eiste een second opinion.

Raadslid Rob Claessen (BBB/Lijst Palmen) lichtte het waarom van de nieuwe toets toe. Veel van de eerder gebruikte informatie is volgens hem aangereikt door de burgemeester. „Bestuurders mogen niet overgeleverd zijn aan de willekeur van de dag. Nu roept iemand maar iets en wordt dat door iedereen voor waar aangenomen, zelfs door de commissaris van de koning en een zekere minister.”

Lees meer over wat de minister kan doen in Brunssum: Ollongren kan weinig doen tegen omstreden wethouder

Servie l’Espoir, fractievoorzitter van PAK, vermoedde kwade opzet: „Palmen lijkt een alibi om Brunssum een slechte naam te bezorgen. Brunssum wordt neergezet als achterlijk.” Verwijzend naar een mogelijke herindeling: „Van onze gemeente wordt een hapklaar brokje gemaakt, zodat we straks een buitenwijk van Heerlen kunnen worden.”

Bij afwezigheid van de oppositie werd de motie unaniem aangenomen. Als mogelijke uitvoerders van het nieuwe onderzoek staan daarin Arno Korsten, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Open Universiteit en honorair hoogleraar in Maastricht, en Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht in Groningen.

Voor PvdA-raadslid Broers de zaal verliet, gaf hij nog zijn mening hierover: „Deskundigen die zich al over de kwestie-Palmen uitspraken in de media en die geen specialist zijn op het gebied van integriteit.”

De coalitie ging er niet op in. „Wij zouden graag zien dat goede mensen kijken naar de rechtsgang in deze zaak” zei BCD-fractievoorzitter Ger Gerards. Hij noemde als expert ook nog Twan Tak, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht in Maastricht, tevens raadsman van Palmen in de affaire rond zijn benoeming.

    • Paul van der Steen