VS: Iran bewapent Houthi-rebellen in Jemen

Als bewijs toonde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley de resten van een Iraanse raket die door de Houthi’s zou zijn afgevuurd op Saoedi-Arabië.

Ambassadeur voor de VS bij de VN toont een raket die door Iran aan zou zijn
Ambassadeur voor de VS bij de VN toont een raket die door Iran aan zou zijn Foto Yuri Gripas / Reuters

De Verenigde Staten hebben Iran beschuldigd van het bewapenen van de Houthi-rebellen in Jemen. Daarmee overtreedt Teheran VN-resoluties, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Als illustratie toonde Haley in een hangar van een militaire basis in Washington de resten van een Iraanse raket die door de Houthi’s vorige maand zou zijn afgevuurd op het vliegveld bij de hoofdstad Riad in Saoedi-Arabië.

Volgens Haley bewijst het projectiel “onweerlegbaar” dat Iran de Houthi-rebellen ondersteunt. De raket zou technische kenmerken en Iraanse bedrijfslogo’s hebben die specifiek zijn voor in Iran gemaakte wapens. De VS kapittelden de internationale gemeenschap die ondertussen “de andere kant op zou kijken” wegens de nucleaire deal met het land. Volgens die afspraken met de internationale gemeenschap mag Iran geen wapens kopen, verkopen of vervoeren zonder toestemming van de VN.

De constatering van de VS is op zich niet nieuw. In 2015 publiceerde de VN ook al een rapport waarin stond dat Iran de Houthi’s in Jemen bewapende.

Lees ook dit opiniestuk van Midden-Oostendeskundige bij de UvA Paul Aarts: Nee hoor. de Houthi’s zijn geen verlengstuk van Iran

Saoedi-Arabië verwelkomde de opstelling van de VS en riep de internationale gemeenschap meteen op Iran verantwoordelijk te houden voor de “vijandige acties”. Het land verdenkt Iran er al langer van wapens Jemen in te smokkelen en eist dat de VN scherper hierop controleert. In een reactie noemde de Iraanse VN-delegatie de tentoongestelde raket “gefabriceerd” bewijs, dat de aandacht moet afleiden van “Saoedische oorlogsmisdaden in Jemen, waaraan de VS medeplichtig zijn”.

De Amerikanen presenteerden ook andere wapens die hun stellingname moesten ondersteunen, zoals een drone en een Toophan antitankwapen van naar eigen zeggen Iraanse makelij. Alle geborgen wapens zijn overgedragen door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zei het Pentagon. Een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bestrijdt de Houthi’s al zo’n twee jaar.