Vicepresident Ecuador krijgt zes jaar cel voor fraude

Jorge Glas ontving steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, in ruil voor overheidsprojecten.

Jorge Glas in de rechtszaal.
Jorge Glas in de rechtszaal. Foto Jose Jacome/EPA

De vicepresident van Ecuador Jorge Glas is woensdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het aannemen van smeergeld van een Braziliaans bouwbedrijf. Dat schrijft persbureau Reuters.

Glas ontving 11,4 miljoen euro van het concern Odebrecht. In ruil daarvoor schoof hij het bedrijf overheidsprojecten toe. Volgens de rechter werkte Glas samen met vier andere betrokkenen, onder wie zijn oom. Ook zij werden woensdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De Ecuadoraanse vicepresident moest in augustus zijn taken neerleggen onder druk van president Alberto Romeno, maar weigerde officieel af te treden. Zelf ontkent Glas elke betrokkenheid bij de fraude. Zijn advocaat noemde de rechtszaak een “politieke samenzwering” en de uitspraak “ongegrond”.

Lees meer over de grote smeergeldaffaire rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, waar mogelijk 83 hooggeplaatsten bij zijn betrokken. Onder wie oud-president Lula.

Fraude door bouwconcern

Het onderzoek naar de betrokkenheid van Glas is niet de enige fraudezaak tegen Odebrecht. Het Braziliaanse concern heeft al toegegeven voor ruim 660 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald in twaalf Zuid-Amerikaanse landen aan hooggeplaatste politici.

Tijdens de zitting woensdag werd ook bekend dat waarschijnlijk geld is betaald aan de Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski. Ook president Nicolas Maduro van Venezuela heeft steekpenningen ontvangen, verklaarde een voormalige topman van Odebrecht in oktober.