Tweede lichaam opgegraven in zaak ‘insulinemoorden’

Verpleger Rahiied A. (21) wordt verdacht van meerdere moorden op bewoners van verpleeghuizen. Hij zou hen onnodig insuline hebben ingespoten.

Zwarte schermen moeten op de begraafplaats in Heerjansdam de opgraving aan het zicht onttrekken.
Zwarte schermen moeten op de begraafplaats in Heerjansdam de opgraving aan het zicht onttrekken. Foto Arie Kievit/ANP

In de zaak rond de ‘insulinemoorden’ in verpleeghuizen in en rondom Rotterdam, heeft justitie donderdag voor de tweede keer een lichaam laten opgraven voor onderzoek. De opgraving vond plaats op een begraafplaats in Heerjansdam, meldt het AD. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de berichtgeving tegenover persbureau ANP.

Justitie verdenkt verpleger Rahiied A. (21) van drie moorden op ouderen in verpleeghuizen in Puttershoek en Rotterdam, en twee pogingen tot moord. Hij zou bewoners zonder medische noodzaak insuline hebben toegediend. In totaal onderzoekt het OM in Rotterdam zeven verdachte sterfgevallen en acht gevallen van verpleeghuisbewoners die plotseling onwel werden.

Verpleeghuis sloeg alarm

Op 17 november werd A. gearresteerd nadat vepleegcentrum ’t Huys te Hoecke in Puttershoek alarm had geslagen. Een bewoonster was in het ziekenhuis beland, waar de artsen het vermoeden kregen dat zij zonder aanleiding een injectie met insuline had gekregen.

Drie dagen na A.’s aanhouding voerde justitie al een opgraving uit voor forensisch onderzoek. Forensisch rechercheurs haalden toen een stoffelijk overschot uit een graf op de begraafplaats in Puttershoek.

Lees ook: De verpleegkundige had gestolen, maar mocht toch weer de zorg in

Het is opmerkelijjk dat A. überhaupt kon werken in de verpleeghuizen waar hij volgens het OM de moorden pleegde. Vorig jaar kreeg hij een werkstraf omdat hij 5.000 euro had gestolen van een vrouw in een verpleeghuis waar hij werkte. A. werd ontslagen. Eigenlijk had hij daarna niet meer aan de slag gekund in een verpleeghuis, want daarvoor is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Na een veroordeling zoals die van A. kan iemand die niet meer krijgen. Door een verouderde VOG in te leveren, werd A. blijkbaar alsnog aangenomen.