Twee doden bij steekpartijen in Maastricht

De verdachte is een 37-jarige man uit Maastricht. Hij raakte ook gewond. Volgens minister Grapperhaus gaat het om een “heel verward persoon”.

De politie doet onderzoek in de Botsaartstraat in Maastricht, na een dubbele steekpartij waarbij twee mensen zijn gedood en meerdere mensen gewond zijn geraakt. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Bij twee steekpartijen in Maastricht zijn donderdagavond een man en een vrouw gedood, en drie andere mensen gewond geraakt. De politie heeft een 37-jarige man uit Maastricht opgepakt. Hij raakte ook gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de verdachte wil de politie vooralsnog niets kwijt.

Volgens minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) gaat het om een “heel verward persoon”, zo liet hij op vrijdagochtend weten. Hij noemde de gebeurtenissen “buitengewoon tragisch”.

Ruzie en vechtpartij met dodelijke afloop

Het geweldincident vond plaats na een ruzie in de Botsaartstraat in het noordwesten van de stad. Daar werd rond 21.00 uur een man doodgestoken. De dader sloeg op de vlucht. Ongeveer tien minuten later vond aan de Joseph Postmesstraat, ongeveer een kilometer verderop, een vechtpartij plaats. Een vrouw kwam daarbij door messteken om het leven en twee personen raakten gewond.

Agenten troffen niet veel later nog een gewonde aan in de nabijgelegen de El-Fath Moskee. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe zij er aan toe zijn is niet bekend.

Het is onduidelijk waar de verdachte is aangehouden. De politie laat weten dat er geen aanleiding is om uit te gaan van een terroristische daad:

Twitter avatar PolLimburg Politie Limburg Uit onderzoek is gebleken dat er geen enkele reden is om te veronderstellen dat de incidenten in #Maastricht een terroristisch motief hebben

Reactie burgemeester Penn en premier Rutte

In een reactie aan de regionale zender 1Limburg liet burgemeester Annamarie Penn-te Strake van Maastricht weten dat ze even dacht aan een terroristisch motief.

“Je schrikt dan enorm. Het zal toch niet zo zijn dat in Maastricht de eerste aanslag van Nederland is”.

Vanuit Brussel betuigde Mark Rutte zijn mededeleven met de families van de slachtoffers. Hij noemde de steekpartijen “vreselijk nieuws”.

Los van dit geweldincident bestaan er wel al langere tijd zorgen over radicalisering onder Maastrichtse moslims. Het meest in het oog sprongen de naar IS-gebied afgereisde Aïcha, die later ook weer terugkeerde, en de 19-jarige Sultan Berzel die zich in 2014 opblies in Bagdad. Bij die aanslag kwamen 23 mensen om. Geradicaliseerden leggen vanuit Zuid-Limburg gemakkelijk contact met gelijkgestemden in het nabije buitenland.

    • Frank Kuin
    • Huib de Zeeuw