Strafeis van 3,5 jaar cel tegen ex-directeur corporatie Laurentius

Volgens de openbaar aanklager was Walter V. de spil in de miljoenenfraude, die werd gepleegd bij bouwprojecten in Zeeland en Brabant tussen 2006 en 2012.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 3,5 jaar cel geëist tegen Walter V., voormalig directeur van de Bredase woningcorporatie Laurentius wegens oplichting, corruptie en witwassen van 700.000 euro. De fraude werd gepleegd bij bouwprojecten in Zeeland en Brabant tussen 2006 en 2012.

Tegen een van de directeuren van de projectontwikkelaar, Wim S., eiste het OM 2,5 jaar celstraf, bericht ANP. De andere verdachte, directeur Pierre P., overleed in 2015. Daarnaast eiste de openbaar aanklager boetes van 50.000 tot 100.000 euro van de vier betrokken bv’s.

Bij de fraude werd onroerend goed op één dag twee keer verkocht, waarbij het vastgoed de tweede keer op onverklaarbare wijze ineens veel meer waard was geworden. Projectontwikkelaar Wildhage streek zo als intermediair bij deze zogenoemde ‘ABC-transacties’ zonder al te veel moeite 3,8 miljoen euro winst op. Walter V. kreeg van de projectontwikkelaar in ruil af en toe enveloppen toegestopt met bedragen tot 25.000 euro.

Volgens de aanklager was de corporatiedirecteur de spil in de miljoenenfraude. V. informeerde zijn raad van commissarissen van Laurentius bewust niet, onvolledig of onjuist over de transacties, aldus de officier van justitie. In de kruipruimte van het huis van V.’s broer werd een koffer met 700.000 euro gevonden. De officier van justitie vermoedt dat dit smeergeld betreft dat V. van Wildhage heeft gekregen.

Lees ook: Onderzoek: corporatie Laurentius voor tientallen miljoenen opgelicht

Justitie en forensisch accountants van Laurentius vonden in 2012 aanwijzingen dat een netwerk van aannemers, ontwikkelaars, adviseurs en notarissen een rol speelde in de oplichting. Het netwerk zou tien jaar actief zijn geweest.

De woningcorporatie betaalde door de frauduleuze constructie jarenlang miljoenen te veel voor vastgoed en ging in 2012 bijna failliet. In 2013 deed de corporatie aangifte van omkoping, oplichting en valsheid in geschrifte. Woensdag werd bekend dat de woningcorporatie 2,7 miljoen euro van de oud-directeur eist voor de geleden schade. De uitspraak staat gepland op 23 januari.

    • Anouk Eigenraam
    • Belia Heilbron