Shell en Unilever blijven ‘in principe’ in Nederland

Wanneer en met wie hebben Shell en Unilever tijdens de formatie over de dividendbelasting gesproken? Die vraag hing donderdag boven tafel tijdens de hoorzitting met multinationals.

Hans de Boer, VNO-NCW, Maurice van Tilburg, Euronext, Marjan van Loon, Shell Nederland. Kees van der Waaij, Unilever, Sven Dumoulin, AKZO NOBEL en Wouter Paardekooper, AMCHAM tijdens de hoorzitting donderdagmiddag. Jerry Lampen/ANP

Met een openbare hoorzitting probeerde de oppositie donderdag een nieuwe slag te voeren in de strijd tegen de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting door het nieuwe kabinet. Belangrijkste gasten aan tafel: de twee grote multinationals die volgens veel berichten met een effectieve lobby verantwoordelijk zijn geweest voor deze maatregel. Het zal buitenlandse beleggers 1,4 miljard euro besparen. Maar op de vraag waar, volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver, „heel Nederland mee zit” gaven de vertegenwoordigers van Shell en Unilever geen antwoord. Wanneer en met wie hebben zij tijdens de formatie over de dividendbelasting gesproken?

„We spreken al jaren regelmatig met verschillende bewindspersonen”, erkende Marjan van Loon, de bestuursvoorzitter van Shell Nederland. „Dat was in de afgelopen maanden niet anders.” Maar met wie precies, en waarover wilde ze niet zeggen. „Dat zou de vertrouwelijkheid van die gesprekken schenden”, vulde Kees van der Waaij, de president-commissaris van Unilever Nederland haar aan. Tweede hamvraag kwam van Lodewijk Asscher – net als GroenLinks had ook de PvdA de fractievoorzitter naar de hoorzitting van de commissie Financiën gestuurd. Hebben deze twee grote concerns inderdaad gedreigd met vertrek uit Nederland als de dividendbelasting niet zou worden afgeschaft, zoals premier Rutte (VVD) bij het debat over de regeringsverklaring had gesuggereerd. „Het beeld van chantage hangt toch boven de markt”, zei Asscher.

Lees ook: Zwichtte Rutte III nu voor chantage of niet?

Ook dat ontkenden de twee bazen van Shell en Unilever, zowel tijdens de hoorzitting als na afloop tegenover journalisten. „Het is een politiek besluit of de dividendbelasting wordt afgeschaft”, zei Van Loon. „Daarna gaan wij er dan weer over nadenken.” En: „Wij willen hier in principe heel graag blijven, en we hopen dat de politiek er ook zo over denkt. Dus vraag ik aan de politiek om onze zorg wel heel serieus te nemen.”

Bij Unilever is de keuze voor het hoofdkantoor tussen Rotterdam en Londen actueel, al zal het besluit volgens Van der Waaij „nog wel een tijdje duren”. Daarbij is de afschaffing van de dividendbelasting „een belangrijke voorwaarde in het fiscale mandje.”

    • Philip de Witt Wijnen