Rutte haalt hard uit naar Oost-Europa

Migratietop EU

Premier Rutte noemde de strategie van Oost-Europese landen om onder de opvang van asielzoekers uit te komen „schaamteloos”.

Premier Mark Rutte bij aankomst voor de Europese Raad in Brussel. Bart Maat/ANP

De EU-top in Brussel is donderdag begonnen met een fikse ruzie over migratie. Premier Rutte haalde uit naar Oost-Europese collega’s, die onder de opvang van asielzoekers proberen uit te komen met een financiële bijdrage aan grensbewaking. Rutte sprak van „een schaamteloos verhaal”. Dat EU-leiders elkaar zo de maat nemen is ongebruikelijk.

Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije maakten bekend dat ze 35 miljoen storten in projecten om de Libische grensbewaking van de grond te krijgen. Volgens de vier ontslaat dit ze van de plicht om migranten vanuit Italië en Griekenland op te nemen. Rutte: „Come on! Dan zou Nederland ook kunnen zeggen: we doen niets meer.”

Verdeeldheid

Oost-Europa voelt zich gesterkt door Europees ‘president’ Donald Tusk, die dinsdag verklaarde dat de herhuisvesting van migranten binnen de EU slechts tot verdeeldheid heeft geleid en dus „ineffectief” is. Verschillende landen, waaronder Nederland en Duitsland, zijn boos op de Poolse oud-premier, omdat zijn opmerkingen voelen als een klap voor landen die zich de afgelopen jaren wél hebben ingespannen.

In september 2015 werd besloten om 120.000 migranten te herverdelen over de EU, bovenop een eerder aantal van 40.000. Oost-Europese landen werden destijds weggestemd. Polen en Hongarije hebben tot op heden nog niemand opgevangen. Slowakije en Tsjechië hebben elk een tiental asielzoekers uit Griekenland opgenomen.

Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) verwierp Tusks opmerkingen eerder deze week al. „Het ontkent en negeert al het werk dat we in de afgelopen drie jaar hebben verzet”, aldus de Griek, die zelfs het woord „anti-Europees” in de mond nam, een zeldzame kwalificatie in het Europese diplomatieke verkeer. Bondskanselier Angela Merkel, die doorgaans goed door een deur kan met Tusk, zei donderdag dat er „geen sprake van selectieve solidariteit” kan zijn.

Versterking van eurozone

EU-leiders praten morgen verder over Brexit en versterking van de eurozone. Woensdag gaven ze tijdens een ceremonie het officiële startschot voor de recent overeengekomen intensivering van de militaire samenwerking, bekend onder de afkorting PESCO. Tusk noemde deze stap „goed nieuws voor de EU en onze bondgenoten, slecht nieuws voor onze vijanden”.

    • Stéphane Alonso