Rotterdam onderzoekt vertraging Hoekse Lijn

De metrolijn had al in gebruik moeten zijn, maar heeft opnieuw vertraging opgelopen. Elke maand uitstel kost 3,5 miljoen extra.

De ombouw van de lijn begon in april van dit jaar. Foto Hoekse Lijn

De Rotterdamse gemeenteraad start een eigen onderzoek naar de grote vertraging en kostenoverschrijdingen bij het ombouwen van de Hoekse Lijn van spoor- tot metrolijn. Dat meldt persbureau ANP op basis van de gemeente Rotterdam.

Alle partijen in de gemeenteraad steunden donderdagavond een motie waarin het onderzoek wordt voorgesteld. De raad vindt het “van belang zelfstandig betrokkenen te horen om hier lering voor de toekomst uit te trekken”.

De gemeente maakte woensdag bekend dat de ombouw van de Hoekse lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland opnieuw vertraging oploopt. De metrolijn zal pas eind 2018 gaan rijden en de extra kosten kunnen oplopen tot 90 miljoen euro.

Problemen met beveiligingssoftware

De begroting voor het project is al met 55 miljoen overschreden. Oorspronkelijk was er 400 miljoen euro uitgetrokken voor de metrolijn. Het was de bedoeling dat de metrolijn in september al functioneel zou zijn, maar de oplevering werd al een keer uitgesteld wegens problemen met de beveiligingssoftware.

Lees ook: De Hoekse Lijn is nu al niet erg populair bij de bewoners van Hoek van Holland

Zolang de Hoekse Lijn nog niet in gebruik is, moeten reizigers gebruikmaken van bussen. Vanaf februari krijgen zij gemiddeld 50 procent korting op hun busritten. Donderdagavond besloot de raad ook dat ondernemers in Hoek van Holland worden gecompenseerd wegens de vertraagde oplevering van de metrolijn.

    • Maarten Back