Rohingya: doodgeslagen, verbrand, doodgeschoten

Onderzoek Artsen zonder Grenzen Zeker 6.700 moslimvluchtelingen in één maand vermoord, onder wie 730 kinderen onder de vijf.

Een 17-jarige gevluchte Rohingya toont de verwondingen die Birmese militairen hem toebrachten. Zijn vlucht samen met een oom naar Bangladesh duurde twee weken. Nu vragen zij de internationale gemeenschap om hulp. In het boeddhistische Birma worden de islamitische Rohinya beschouwd als indringers.
Een 17-jarige gevluchte Rohingya toont de verwondingen die Birmese militairen hem toebrachten. Zijn vlucht samen met een oom naar Bangladesh duurde twee weken. Nu vragen zij de internationale gemeenschap om hulp. In het boeddhistische Birma worden de islamitische Rohinya beschouwd als indringers. Foto Jorge Silva/Reuters

De percentages zijn afgrijselijk in al hun precisie. Van de vermoorde Rohingya-moslims werd 9 procent levend verbrand. 5 procent werd doodgeslagen. Omgekomen door kogels: 69 procent.

Artsen zonder Grenzen (AzG) deed als eerste een grondig cijfermatige studie naar misstanden in het westen van Birma. Donderdagmorgen publiceerde de hulporganisatie haar conclusies, gebaseerd op interviews met duizenden Rohingya, aan de hand van een vaste vragenlijst.

Belangrijkste bevindingen: zeker 6.700 Rohingya zijn tussen 25 augustus en 24 september vermoord. Onder hen zaten ten minste 730 kinderen van onder de vijf jaar bij. In totaal kwamen zeker 9.000 Rohingya om, niet van iedereen viel de doodsoorzaak te achterhalen.

De aantallen zijn nog „conservatief geschat”, zegt een woordvoerder van AzG, dat alleen met overlevenden kon spreken. Er gaan verhalen rond van hele gezinnen die in hun huizen zijn opgesloten en verbrand. „Nog steeds zijn ook mensen op de vlucht vanuit Birma naar Bangladesh. We weten niet hoeveel families nooit zijn aangekomen.”

Wraakactie

Sinds eind augustus is de westelijke deelstaat Rakhine in Birma veranderd in een slagveld. Moslimrebellen vielen toen namens de Rohingya politieposten aan, vooral uit onmacht omdat ze al zo lang onderdrukt werden. Het leger hield in reactie hierop een wraakactie, met de politie en militante groepen etnische Rakhine. Zij zijn boeddhistisch, en net als het grootste deel van de inwoners van Birma zien zij de Rohingya als gevaarlijke islamitische indringers. Ook al wonen die er vaak al generaties lang.

AzG sprak begin november met ruim 11.000 mensen op zes plekken in en rond Cox’s Bazar, de stad in Bangladesh waar de meeste vluchtelingen in kampen verblijven. Sinds het geweld eind augustus zijn 645.000 Rohingya de grens over gevlucht. Sinds dat rapport zijn nog veel meer Rohingya de grens overgestoken. Dat betekent volgens Artsen zonder Grenzen dat het werkelijke dodental mogelijk veel hoger zal uitvallen. De hulporganisatie kwam uit op zeker 11.400.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Rohingya, ongeveer driekwart van het aantal doden, in die eerste weken van de vergeldingsactie zijn doodgeschoten, verbrand of doodgeslagen. Heel bewust heeft AzG de doodsoorzaken zo gedetailleerd mogelijk genoteerd, zegt de woordvoerder. „De ernst van deze crisis is zó groot. Dit soort cijfers maken het extra schrijnend.”

Lees ook: Nog meer Rohingya? Bangladesh zat al vol

Ethnische zuivering

Diverse internationale organisaties hebben Birma (of Myanmar) beschuldigd van etnische zuivering. De Verenigde Naties noemden het er „een schoolvoorbeeld” van.

Birmese autoriteiten zeggen dat in Rakhine ‘slechts’ rond de 400 doden zijn gevallen, dat zouden allen „extremistische terroristen” zijn. Hulporganisaties en media krijgen amper toegang tot het crisisgebied. En woensdag werden twee journalisten van Reuters gearresteerd in hoofdstad Yangon, omdat ze gevoelige informatie over Rakhine internationaal zouden verspreiden.

Birma en Bangladesh hebben intussen plannen gemaakt voor het terugsturen van de vluchtelingen, daar zouden ze in januari mee beginnen. Hier maken mensenrechtenorganisaties zich ook grote zorgen over. Het lijkt vooral een ‘pr-stunt’ om snel een eind te maken aan dit lelijke hoofdstuk, schrijft Human Rights Watch bijvoorbeeld in reactie op de afspraken. ,,Vrijwillige terugkeer kan pas plaatsvinden als de Birmese overheid laat zien dat zij respect heeft voor de mensenrechten en veiligheid van de vluchtelingen.”

Volgens WFP-directeur Beasely bevinden de 460.000 vluchtelingen in Bangladesh zich in een “uitermate treurige situatie”. De wereldvoedselorganisatie wil 75 miljoen dollar voor Rohingya.

Bekijk onze video over wat er nu gaat gebeuren met de Rohingya: