Raadsverkiezingen

PVV en Denk gaan islamdebat in Rotterdam uitvechten

De PVV en Denk gaan in Rotterdam de strijd aan en concurreren met lokale partijen. Het debat belooft nóg harder te worden.

De PVV trok eerder deze week de beoogde aanvoerder Géza Hegedüs terug.
De PVV trok eerder deze week de beoogde aanvoerder Géza Hegedüs terug. Robin van Lonkhuijsen

Géza Hegedüs (54) wordt lijsttrekker voor de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Partijleider Geert Wilders heeft hem donderdag gepresenteerd tegen het decor van de Essalam-moskee in de wijk Feijenoord.

Hegedüs zal het in de strijd om de kiezersgunst vooral moeten opnemen tegen Leefbaar Rotterdam, waar wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) lijsttrekker is. De coalitiepartij sloot onlangs een alliantie met het landelijk snel aan populariteit winnende Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

Bij de PVV-presentatie in Rotterdam verscheen ook Tunahan Kuzu, partijleider van Denk. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat ook zijn partij op 21 maart meedoet met de raadsverkiezingen in Rotterdam. De ‘kaping’ van het ‘mediamoment’ van de PVV, fel anti-islam, door Denk, met veel islamitische aanhangers, illustreert beider politieke stijl en mediastrategie: hard tegen hard.

Hegedüs, van wie verder weinig bekend is, werd geïntroduceerd als Rotterdammer met een Hongaarse achtergrond, oud-militair en ondernemer. In nrc.next schreef hij in 2006 eens als lezer dat het afgelopen moet zijn met „die knieval van de Nederlander”. Aanleiding was een islamitische docente in Utrecht die weigerde mannen een hand te geven. „Integratie betekent zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur – zeker in het openbare leven – en niet elkaar tegemoet komen in het midden”, aldus Hegedüs destijds.

Nummer twee op de PVV-lijst is Marjan Gonsalvez, eerder voor Leefbaar Rotterdam actief in de wijk IJsselmonde. Zij kwam vorig jaar in conflict met Leefbaar na hevig verzet tegen vestiging van een asielzoekerscentrum in de stad.

De komst van Denk en PVV naar Rotterdam illustreert een trend. Uit protest tegen traditionele partijen zijn diverse nieuwe landelijke partijen ontstaan, die nu de stap naar de lokale politiek willen maken. In Rotterdam lijken Leefbaar (13 zetels) en de door de islam geïnspireerde lokale partij Nida (3 zetels) serieuze concurrentie te krijgen. De komst van Denk legt ook extra druk op de PvdA (8 raadszetels). Bij de laatste Kamerverkiezingen verloor die partij al een deel van zijn achterban met Marokkaanse of Turkse achtergrond aan Denk. Denk haalde in Rotterdam bijna 8 procent van de stemmen, de PvdA 6,4 procent.