Poetin verkiesbaar als onafhankelijke kandidaat

Dat maakte hij bekend tijdens zijn jaarlijkse grote persconferentie die werd bijgewoond door zo’n 1.600 journalisten.

Foto Alexander Memenov/AFP

De Russische president Vladimir Poetin doet als onafhankelijke politicus mee aan de Russische presidentsverkiezingen, en niet namens de regeringspartij Verenigd Rusland. Dat maakte hij bekend tijdens zijn jaarlijkse grote persconferentie, in aanwezigheid van zo’n 1.600 journalisten. Het is voor het eerst dat Poetin niet namens Verenigd Rusland meedoet aan de verkiezingen.

Poetin voegde eraan toe de steun van het Russische volk te verwachten en “van de politieke partijen die mijn blik op de ontwikkeling van het land delen.”

Ook zei hij dat Rusland een “flexibel” en competitief politiek systeem nodig heeft. Volgens Poetin heeft de oppositie geen sterke kandidaten en hebben zijn politiek tegenstanders het land weinig te bieden.

Lees ook: Zes vrouwen en een zwarte kandidaat nemen het op tegen Poetin

De verkiezingen in Rusland worden op 18 maart gehouden. Vorige week heeft Poetin zich officieel kandidaat gesteld. Hij staat er goed voor in de peilingen. Op dit moment zou meer dan zestig procent van de Russen op hem stemmen.

In 2000 werd Poetin voor het eerst gekozen tot president. Hij werd in 2008 premier omdat drie aaneengesloten termijnen als president niet toegestaan is. In 2012 werd hij weer gekozen als president, dit keer met een termijn van zes jaar.

    • Belia Heilbron