Parlement Sint-Maarten stemt in met Integriteitskamer

Het instellen van een Integriteitskamer was één van de harde voorwaarden voor het verstrekken van hulp na orkaan Irma.

Foto Robin Utrecht/ANP

Het parlement in Sint-Maarten heeft dinsdag ingestemd met het instellen van een Integriteitskamer. De oprichting van de instantie was een van de harde voorwaarden die Nederland had gesteld aan het geven van hulp voor de wederopbouw van het eiland na orkaan Irma. Dat meldt persbureau ANP.

De wet werd met een ruime meerderheid aangenomen, met negen stemmen voor en drie tegen. De Integriteitskamer moet de corruptie op het eiland tegengaan en toezien op de besteding van de Nederlandse gelden. Het Nederlandse kabinet heeft 550 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de wederopbouw van Sint-Maarten.

Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, zegt tegen ANP “tevreden” te zijn met het besluit. Het is “een belangrijke stap om aan de slag te gaan met de wederopbouw van Sint-Maarten en inwoners te helpen met het opnieuw opbouwen van hun bestaan”.

Punt van discussie

Er wordt al jaren gediscussieerd over de oprichting van een Integriteitskamer. Nederland vindt dit belangrijk om onderzoek te kunnen doen naar mogelijke integriteitsschendingen. Sint-Maarten heeft lang geweigerd omdat het eiland de Integriteitskamer ziet als ongewenste Nederlandse inmenging.

Lees ook: Verkiezingen tussen de puinhopen

De demissionair premier van het eiland William Marlin, die eind november is afgetreden, heeft zich altijd verzet tegen de oprichting van de Integriteitskamer. Het zou de “vrijheid van de inwoners van Sint Maarten” schenden. Marlin liet eind oktober weten niet akkoord te gaan met de Nederlandse eisen.

Niet lang daarna nam het parlement een motie van wantrouwen aan tegen de regering van Marlin en eiste het parlement direct ontslag van de premier. Marlin weigerde echter enkele weken formeel zijn ontslag in te dienen.