OM eist opnieuw tot vijftien jaar cel voor ‘zuurmoorden’

Het Sittardse gezin L. was in 2009 en 2011 betrokken bij de moord op twee Irakezen. Hun lichamen werden opgelost in zoutzuur en door de wc gespoeld.

Het gerechtshof in Den Bosch.
Het gerechtshof in Den Bosch. Foto Bas Czerwinski/ANP

In de zaak rond de zogeheten zoutzuurmoorden heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in hoger beroep opnieuw vijftien jaar celstraf wegens moord geëist tegen het echtpaar L. uit Sittard. Hun dochter hoorde bij het gerechtshof in Den Bosch twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan vier voorwaardelijk. Dat meldt persbureau ANP.

De zoutzuurmoorden vonden plaats in 2009 en 2011. In die jaren verdwenen achtereenvolgens de Irakezen Alan Gergeri en Mouhammed Al Jader. Ze bleken vermoord in het huis van de familie L., net over de Duitse grens in Tüddern. Hun lichamen waren in het Belgische Gellik, vlakbij Maastricht, opgelost in vaten met zoutzuur. De resten werden door de wc gespoeld.

Lees ook: Heel gezin deed mee aan zoutzuurmoorden

De zaak trok niet alleen veel aandacht door de gruwelijke details, maar ook doordat het justitie het volledige gezin L. - ouders, dochter, twee zoons - als verdachten aanmerkte. Ook huisvriend Ron van K. werd vervolgd.

Ruzie om wietplantage

Het hoger beroep dat nu dient in Den Bosch draait om de moord op Al Jader. Op de avond van 6 augustus 2011 kreeg hij in het huis in Tüdern met ouders Hub L. en Els L. ruzie over een wietplantage. Els L. heeft bekend dat ze Al Jader daarom heeft neergeschoten. Zij werd in 2013 veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar ging in hoger beroep.

De belangrijkste vraag in het hoger beroep draait om de vraag wat er is gebeurd nádat Els L. Al Jader neerschoot. Huisvriend Van K. was die avond ook aanwezig en verklaarde later dat Hub L. Al Jader als laatste door het hoofd schoot. Dochter Rachelle L. zou Al Jader bovendien nog hebben bewerkt met een stroomstootwapen. Voor de rechtbank hield de getuigenis van Van K. geen stand. De rechtbank achtte hem onbetrouwbaar en sprak Hub L. en Rachelle L. vrij wegens gebrek aan bewijs. Tegen hen was respectievelijk achttien en acht jaar geëist.

Justitie ging tegen de vrijspraken in beroep. In 2014 legde het OM in dat hoger beroep al een strafeis neer, dezelfde als donderdag. Het hof stelde het oordeel toen echter uit omdat er meer onderzoek nodig was. Rechtspsycholoog Peter van Koppen onderzocht de verklaring van huisvriend Van K., en achtte die wél betrouwbaar.

Dertien jaar voor moord op Gergeri

Het OM denkt nu sterk genoeg te staan om vijftien jaar te eisen tegen Hub L. en Els L. De eis tegen Rachelle L. valt flink lager uit dan voorheen, doordat het OM haar inmiddels verdenkt van mishandeling in plaats van het medeplegen van de moord.

De twee zoons werden in 2013 veroordeeld en gingen niet in beroep. Maurice L. kreeg dertien jaar cel voor de moord op Gergeri in 2009. Hij zei dat de Irakees hem tussen zijn veertiende en zeventiende had misbruikt. Uit wraak sneed hij hem de keel door en sloeg hij op hem in met een pikhouweel.

Maurice’s broer Michel L. moest 26 maanden de cel in omdat hij had geholpen met het oplossen van de lijken van Gergeri en Al Jader. Om dezelfde reden werd Ron van K. veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf. Hij is inmiddels overleden.