OM: cokesmokkelaars hebben Urker visser bedreigd

Rechtszaak Het OM citeerde rijkelijk uit onderschepte berichten op beveiligde telefoons van criminelen. „Dan tikt het lekker aan!”

De haven van Urk. Vissers uit het dorp worden verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Foto Catrinus van der Veen/ANP

Vissers uit Urk zijn tussen 2015 en 2017 door een criminele organisatie gebruikt voor de smokkel van cocaïne naar Nederland. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij de eerste openbare bespreking van de strafzaak tegen twee leden van die organisatie: de Pakistaanse Nederlander Mohammed S. uit Amstelveen en de autochtone Nederlander Ferry B. uit Den Helder.

Lees ook: Hoe de cokemaffia infiltreerde in vissersdorp Urk

Afgelopen dinsdag is opnieuw een handlanger van deze twee mannen gearresteerd. Het gaat om Leendert R., een geboren Urker die regelmatig is gezien in het gezelschap van de twee verdachten. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Hij is donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter en het OM verwacht dat zijn dossier later wordt toegevoegd aan deze strafzaak.

Tijdens de zitting werd geciteerd uit een groot aantal heimelijk verstuurde berichten uit PGP-telefoons. In de onderwereld werd heel lang gedacht dat de berichten niet te lezen waren, maar door een server van een telecomprovider in beslag te nemen is het gelukt om 3,6 miljoen van deze berichten te ontcijferen. Het levert een schat aan bewijs op, in dit geval over cocaïnetransporten. Zo verstuurden de verdachten Mohammed S. en Ferry B. na een geslaagde smokkelactie foto’s van in blokken verpakte cocaïne.

Ook zitten er berichten in tussen S. en B. over investeringen in transporten uit de Dominicaanse Republiek. Daarbij wordt gesproken over bedragen, investeringsdata en winstmarges. De bedoeling is „dat we gaan opbouwen” naar twee transporten per week: „Dan tikt het lekker aan!” Deze organisatie is volgens justitie actief geweest tussen 2015 en 2017.

Bij een aantal transporten zijn vissers uit Urk betrokken geweest. Drie vissers zijn in juni 2017 gepakt met 260 kilo aan boord. De eigenaar van de kotter, Johannes N., is volgens justitie ernstig bedreigd door Mohammed S. Uit de PGP-berichten kan volgens justitie worden afgeleid dat ze hebben gedreigd om de kinderen van Johannes N. iets aan te doen. De advocaat van Mohammed S. ontkent dat en stelt dat de visser uit Urk diens hulp heeft ingroepen.

Geweld zonder scrupules

Dat Mohammed S. en Ferry B. zonder scrupules geweld gebruiken blijkt volgens justitie uit PGP-berichten over bedreiging van een rivaal uit Noord-Holland. Op verzoek van Ferry B. is juni 2015 een woning in Hippolytushoef beschoten door handlangers van Mohammed S. Uit de berichten blijkt dat de schutters 25.000 euro in het vooruitzicht is gesteld als zij de bedreiging zouden uitvoeren.

Verzoeken om de voorlopige hechtenis op te heffen zijn donderdagmiddag door de rechtbank afgewezen.

    • Jan Meeus