Norwegian start vluchten van Schiphol naar New York

Prijsvechter Norwegian Air vliegt vanaf mei vier keer per week op en neer naar New York vanuit Amsterdam. Een enkele reis kost ten minste 199 dollar.

Foto Simon Dawson/Bloomberg

Vliegmaatschappijen als Air France-KLM en Delta krijgen ook op lange vluchten vanaf Schiphol te maken met concurrentie van budgetmaatschappij Norwegian. Vanaf 7 mei 2018 vliegt Norwegian vier keer per week tussen Schiphol en New York JFK. Het is voor het eerst dat de luchtvaartonderneming vanuit Schiphol naar de Verenigde Staten zal vliegen.

Norwegian is nog een relatief onbekende vliegmaatschappij in Nederland. De Noorse budgetmaatschappij is al actief op Schiphol met vluchten naar Oslo, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki. Daarnaast richt het bedrijf zich op langeafstandsvluchten voor bodemprijzen.

Lees ook: Budgetvliegers veroveren Europa

Voor een enkele reis vraagt de Noorse maatschappij ten minste 199 dollar (zo’n 170 euro). Dat is exclusief stoelreservering, een koffer en maaltijden. Passagiers moeten daar minstens 75 euro extra voor neertellen.

Arbeidsvoorwaarden

De budgetmaatschappij is niet onomstreden. De arbeidsvoorwaarden voor piloten en cabinepersoneel werden eerder “minimaal” genoemd. Norwegian geldt als succesvol door zijn agressieve groei, maar wordt bekritiseerd door vakbonden en andere vliegtuigmaatschappijen door hun race naar de bodem op sociaal gebied.

Norwegian vervoerde in 2016 een recordaantal passagiers: 29,3 miljoen mensen. Een stijging van 14 procent ten opzichte van 2015. Norwegian heeft 119 vliegtuigen, ter vergelijking: KLM heeft er 149.

Naast routes vanaf Schiphol zal Norwegian ook vanuit Madrid en Milaan extra routes naar de VS gaan aanbieden. Met die routes erbij kan straks vanuit zestien Europese luchthavens non-stop op de VS worden gevlogen.

    • Bas Tooms