Nieuwe arrestatie rondom Urker cocaïnesmokkel

Leendert R. is een contact van twee mannen die Urker vissers zouden hebben aangestuurd bij de smokkel via viskotters.

Foto Vincent Jannink/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagochtend opnieuw een man uit Urk aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel via viskotters. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket gezegd naar aanleiding van vragen van NRC en Het Urkerland, de lokale krant op Urk. Het gaat om Leendert R., een geboren Urkenaar die al eerder in beeld kwam bij drugssmokkel. Hij is in 2008 uitgeleverd aan Frankrijk op verdenking van hasjsmokkel, maar werd toen vrijgesproken.

Leendert R. is een contact van twee mannen die Urker vissers zouden hebben aangestuurd bij de cocaïnesmokkel. Het gaat om de Pakistaanse Nederlander Mohammed S. en Ferry B. uit Den Helder. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een poging tot moord en het aansturen van een criminele organisatie die gericht was op de smokkel van cocaïne. De voortgang van het onderzoek in hun zaak is donderdag besproken voor de rechtbank in Amsterdam.

Drugslijn

Uit communicatie is gebleken dat de verdachten al sinds 2015 spreken over een drugslijn waarbij Urker vissers worden ingezet om tassen met cocaïne aan land te brengen die vanaf containerschepen in de Noordzee worden gedropt. In juni van dit jaar is in een kotter 260 kilo cocaïne gevonden.

Lees: Hoe de cokemaffia infiltreerde in vissersdorp Urk

De vier bemanningsleden van dat schip zijn daarna aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Urk, een Pool en een Montenegrijn. Ook de eigenaar van deze kotter is aangehouden: Johannes N. uit Urk. Hij stond het vaartuig op te wachten op een parkeerterrein in Harlingen in het gezelschap van Leendert R. en Mohammed S.

PGP-telefoons

Het onderzoek is gestart op basis van berichten uit speciale PGP-telefoons waarmee in de onderwereld veelvuldig werd gecommuniceerd omdat de telefoons niet zijn af te luisteren. Inmiddels hebben justitie en politie toegang tot 3,6 miljoen ontsleutelde PGP-berichten waarin openlijk gesproken wordt over drugshandel, afpersing, bedreiging en liquidaties. Uit de berichten blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat de twee verdachten contact onderhouden met Naoufal F., een van de criminele kopstukken van de zogeheten mocro-maffia.

Hoe de politie aan die PGP-berichten is gekomen? Dat leggen we uit in deze video:

    • Jan Meeus