Salma Hayek in New York Times: ‘Harvey Weinstein Is My Monster Too’

#MeToo Actrice Salma Hayek schreef een opinieartikel over Weinstein: „Hij was ook mijn monster.”

Salma Hayek als Frida Kahlo in ‘Frida’. Tijdens de voorbereidingen voor de film viel producent Harvey Weinstein haar aan de lopende band lastig, zo schrijft zij in The New York Times.
Salma Hayek als Frida Kahlo in ‘Frida’. Tijdens de voorbereidingen voor de film viel producent Harvey Weinstein haar aan de lopende band lastig, zo schrijft zij in The New York Times.

„Ik geloof niet dat hij iets meer haatte dan het woord nee”, schreef de Mexicaans-Amerikaanse actrice Salma Hayek afgelopen dinsdag in The New York Times over de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein: „Jarenlang was hij mijn monster.”

Het artikel van Salma Hayek in de NYT komt misschien laat: er is al veel publiek geworden over Weinstein. Maar doordat het in de ik-vorm is geschreven, zie je het wangedrag bijna letterlijk voor je ogen plaatsvinden. Dat maakt het verhaal extra overtuigend.

Hayek vertelt dat ze zich tijdens de voorbereidingen voor de film Frida (2002) over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo verplicht voelde om „op elk uur van de nacht de deur voor hem te openen, hotel na hotel, locatie na locatie, waar hij onverwacht opdook”.

Weinstein wilde haar masseren, met haar douchen en orale seks hebben, haar voortdurende weigering maakte hem woedend. Een keer zou hij volgens Hayek hebben gezegd: „Ik ga je doden, denk niet dat ik dat niet kan doen.” Hayek: „In zijn ogen was ik geen artiest, ik was niet eens een persoon. Ik was een ding, een lichaam.”

Lees het artikel van Salma Hayek: Harvey Weinstein Is My Monster Too

Een woordvoerder namens Weinstein heeft de beschuldigingen woensdagavond in een verklaring betwist: „De seksuele aantijgingen kloppen niet.” Volgens de verklaring beschouwt Weinstein Hayek „als een eersteklas actrice”, ook al was er tussen hen wel eens „creatieve frictie”.