Leers: luisteren en argumenteren in Brunssum

Oud-minister heeft geen middelen om omstreden wethouder Palmen weg te sturen, zegt hij na overleg in Den Haag.

Vervangend burgemeester van Brunssum Gerd Leers geeft een reactie op het ministerie van Binnenlandse Zaken na een overleg over de ontstane situatie in Brunssum. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Vervangend burgemeester van Brunssum Gerd Leers geeft een reactie op het ministerie van Binnenlandse Zaken na een overleg over de ontstane situatie in Brunssum. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Oud-minister Gerd Leers moet als waarnemend burgemeester van het Limburgse Brunssum met lege handen de bestuurscrisis rond wethouder Jo Palmen oplossen. Middelen om in te grijpen heeft hij niet, zo gaf hij donderdag na afloop van een gesprek met Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), de Limburgse gouverneur Theo Bovens en de huidige burgemeester, Luc Winants aan. Leers: „Ik kan wel een grote broek aantrekken, maar ik heb de middelen niet. Daar moet de wet voor worden aangepast.”

Terwijl de bestuurscrisis zich zo’n 250 kilometer verderop afspeelt, waren de hoofdrolspelers, op Jo Palmen na, in Den Haag op het ministerie van Ollongren om tot de conclusie te komen dat ze eigenlijk niets kunnen. Zo kan de waarnemend burgemeester geen wethouders ontslaan, dezelfde reden waarom Winants eerder opstapte. Leers begint op 1 januari.

Ollongren, die vorige week nog vond dat Palmen moest opstappen, noemt de situatie nu „zorgelijk”. Leers zelf gaat „luisteren, inventariseren en concluderen. En als ik zaken tegenkom die niet integer zijn, moeten er consequenties volgen. Maar ik heb weinig instrumenten om iemand weg te sturen. We moeten af van die cultuur van procedurele bekvechterij. En ik ga ervan uit dat de bevolking in Brunssum volgend jaar maart bij de verkiezingen de juiste keuze maakt.”