Kamerbrief

‘Werkende gehandicapten niet onder bijstandsniveau’

Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) in een Kamerbrief.

Archieffoto. Theo Henrar directievoorzitter Tata Steel Nederland en Staatssecretaris Klijnsma bij Tata Steel bekijken de werkplekken van medewerkers met een arbeidsbeperking.
Archieffoto. Theo Henrar directievoorzitter Tata Steel Nederland en Staatssecretaris Klijnsma bij Tata Steel bekijken de werkplekken van medewerkers met een arbeidsbeperking. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Gehandicapten die werken, zullen meer blijven verdienen dan bijstandsniveau. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze probeert zo de onrust weg te nemen over een plan uit het regeerakkoord.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat werkgevers gehandicapten straks alleen nog hoeven te betalen voor de productiviteit die zij leveren. Gemeenten vullen dat bedrag aan vanuit de bijstand. Het kabinet wil zo jaarlijks 500 miljoen euro besparen. Met dat geld worden extra ‘beschutte werkplekken’ ingericht voor gehandicapten die niet bij een gewoon bedrijf kunnen werken. Van Ark wil nog met gemeenten, werkgevers en vakbonden praten over de uitwerking van haar plannen.

Lees ook dit stuk over de kabinetsplannen voor gehandicapte werknemers: Veeg je de vloeg nog wel voor half geld?

De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (SP), voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vindt de uitleg van Van Ark „weinig hoopgevend”. Hij vreest dat sommige gehandicapten minder gaan verdienen dan het minimumloon omdat de strenge bijstandsregels voor hen gaan gelden. Wie bijvoorbeeld een partner heeft die ook verdient, krijgt een lagere uitkering. Ook heeft Vliegenthart „grote zorgen” over het vooruitzicht dat deze mensen minder pensioen gaan opbouwen.

    • Christiaan Pelgrim
    • Petra de Koning