Kamer wil missie tegen IS verlengen

Alleen de PVV en de SP zijn tegen. Het kabinet vindt dat Nederland in Irak en Syrië moet blijven zodat IS niet terugkomt.

Nederlandse militrainen trainen een Koerdische Peshmerga-strijder, begin 2015 in het Iraakse Erbil. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

De Nederlandse missie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië krijgt hoogstwaarschijnlijk een vervolg. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich donderdag uit voor verlenging van de uitzending. Dat meldt persbureau ANP.

Zo’n 150 Nederlandse militairen verblijven momenteel in Irak, waar ze Iraakse en Koerdische troepen trainen voor de strijd tegen IS. Vanaf januari keren ook de vier Nederlandse F16-gevechtsvliegtuigen terug naar een vliegbasis in Jordanië. Van daaruit kunnen ze bombardementen uitvoeren in Syrië en Irak. Anderhalf jaar geleden moesten de vliegtuigen terug naar Nederland voor onderhoud.

‘IS als een veenbrand’

Het kabinet is voorstander van verlenging. Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD) zei tegen de NOS dat er “nog steeds inzet nodig is van de Nederlandse krijgsmacht” omdat er “nog zo’n drieduizend IS-strijders” actief zijn in het grensgebied van Syrië en Irak.

“IS is als een veenbrand. Misschien is hij bovengronds geblust, maar ondergronds sluimert het vuur nog na. Als je te snel teruggaat naar de kazerne, ben je terug bij af. Nederland moet dit karwei afmaken.”

De Iraakse premier Haider al-Abadi verklaarde zaterdag dat de jihadistische strijdgroep was verslagen. Ook president Bashar Al-Assad van Syrië riep de overwinning al uit. Vanwege die verandering in het strijdtoneel zullen de Nederlandse F16’s na hun terugkeer hun wapens veel minder inzetten dan voorheen, zei minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) tegen ANP.

NRC maakte vorig jaar vanuit Jordanië deze reportage: Wat deden ‘onze’ F-16’s tegen IS?

Vooralsnog willen alleen de SP en de PVV niet dat de Nederlandse strijdkrachten langer in Irak en Syrië blijven. Zij vinden dat de taak van Nederland erop zit nu IS bijna al zijn grondgebied kwijt is. Het standpunt van de PVV is opmerkelijk: eerder pleitte de partij van Geert Wilders juist voor verlenging.

Woensdag ging de Tweede Kamer al definitief akkoord met verlenging van de missie naar Mali en Afghanistan. Alleen de PVV, de SP, de Partij voor de Dieren en Denk waren tegen. In Mali zitten 250 Nederlandse militairen, die zich in VN-verband bezighouden met het verzamelen van inlichtingen. In Afghanistan trainen honderd Nederlanders voor de NAVO militairen van het Afghaanse leger.

    • Vincent Sondermeijer