Israël sluit grenzen met Gaza na raketaanvallen

De onrust in de Gazastrook laaide begin december op na het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Palestijnse demonstranten tijdens onlusten aan de grens met Israël.
Palestijnse demonstranten tijdens onlusten aan de grens met Israël. EPA/MOHAMMED SABER

Het Israëlische leger heeft donderdag de grens met Gaza gesloten vanwege de toenemende onveiligheid in het gebied. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een verklaring van de legerleiding.

De grote grensovergangen Kerem Shalom (die wordt gebruikt voor het vervoer van goederen) en Erez (voor voetgangers) zijn gesloten “vanwege de veiligheid”, meldt het leger. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de maatregel van kracht blijft.

Israëlische luchtaanvallen

Donderdagochtend voerde Israël luchtaanvallen uit in de Gazastrook, als represaille op raketten die Hamas eerder over de grens vuurde. De doelwitten in de Gazastrook worden volgens het leger door de Palestijnse beweging gebruikt voor de opslag van wapens en als trainingskamp.

Trumps besluit om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël maakte wereldwijd veel los: De wereld reageert op Trumps Jeruzalem-toespraak

De onrust in de Gazastrook laaide begin december op na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël. De stad heeft voor zowel Palestijnen als Israëliërs grote symbolische waarde.

Sinds Trumps uitspraak gingen duizenden Palestijnen de straat op. In de Gazastrook viel een dode bij rellen. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen afgelopen weekeinde nog twee Palestijnen om.