Human Rights Watch

‘Beijing dwingt inwoners Xinjiang DNA af te geven’

De Chinese autoriteiten verzamelen DNA-gegevens van alle inwoners van de autonome regio Xinjiang.

Zij zeggen dit te doen voor een gratis gezondheidszorgprogramma, maar volgens Human Rights Watch (HRW), die het nieuws woensdag in een rapport naar buiten bracht, probeert de overheid zo de bevolking in de gaten te houden.

Volgens de mensenrechtenorganisatie is sprake van een „grove overtreding van internationale mensenrechten”, aldus het rapport. Naast DNA-gegevens worden ook vingerafdrukken en irisscans afgenomen van bewoners van Xinjiang. De data worden verzameld tijdens een gratis lichamelijk onderzoek. Volgens bronnen van HRW moeten alle inwoners hier verplicht aan meedoen, anders worden ze gemarkeerd als „politiek niet-loyaal”.

Alle informatie wordt gekoppeld aan een persoonsnummer, een soort BSN. Het is onduidelijk of de deelnemers weten wat er met hun gegevens gebeurt. In de regio Xinjiang wonen vooral Oeigoerse moslims en Chinese kolonisten, die al decennia op gespannen voet naast elkaar leven. De autoriteiten eisen van Oeigoeren dat ze zich meer aanpassen aan de Chinese gebruiken. (NRC)