Fluwelen leiderschapswissel beslecht richtingenstrijd SP

De Haagse Stemming Vandaag is dag 50 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Onvermijdelijk maar toch nog plotseling stelt de SP weer een vrouw en weer een Marijnissen aan als partijleider. Misschien wel de aardigste man van het Binnenhof vertrekt. En kan altijd nog een lezing naar zich vernoemd krijgen.

ADIEU EMILE: Nu Emile Roemer is opgestapt als leider van de SP, zegt iedereen in Den Haag dat zijn vertrek onvermijdelijk was. Al ruim voor de Tweede Kamerverkiezingen, misschien zelfs sinds die van 2012, leek hij een man die zijn conclusies al getrokken had. Maar geen Binnenhofwatcher zag zijn aftocht nog dit jaar aankomen, voordat gisterochtend een bericht werd verspreid dat hij een persconferentie zou houden. Toen werden de necrologieën over de politiek zwakke goeierd vast klaargezet. Roemer oogde bij zijn vertrek gelukkiger dan in vrijwel elk Haags debat dat hij voerde. De fluwelen leiderschapswissel, zoals we die recentelijk ook zagen bij GroenLinks en ChristenUnie, moet de partij oppeppen voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Welcome Lil’Jan: Even onontkoombaar was de opvolging, de dynastie Marijnissen. Van 1988 tot 2015 was vader Jan partijleider en/of -voorzitter, krap twee jaar na zijn vertrek is dochter Lilian dat eerste. De SP was er open over dat er nog even een tegenkandidaat was geweest: Sadet Karabulut. Zij maakte geen schijn van kans in de activistische nieuwe fractie en hoorde bovendien pas dinsdag van Roemers voornemen, terwijl de gedroomde opvolger al anderhalve maand op de hoogte was. De sociaal-culturele richtingenstrijd binnen de SP lijkt beslecht. Onduidelijk is nog of de nummer 15 op de kandidatenlijst, Eric Smaling, terugkeert in de Kamer. Hij heeft net een nieuwe baan en reageert niet op sms’jes.

BIJNA PARADIJS: De SP was er zeker voor, maar het PvdA-amendement in het Europees Parlement om Nederland formeel als belastingparadijs te bestempelen redde het op één stem niet. Wel werd bevestigd dat Nederland “excessieve” fiscale praktijken kent.

WAT WIJ VOLGEN: De begrotingen Volksgezondheid en Klimaat worden afgehandeld in de Tweede Kamer. Rutte is bij de Europese top in Brussel en krijgt advies van Herman Van Rompuy. Kajsa Ollongren ontvangt in Den Haag de betrokkenen bij de bestuurscrisis in Brunssum, minus de hoofdpersoon, wethouder Jo Palmen. De D66-minister kan niet heel veel doen. De PVV maakt haar lijsttrekker in Rotterdam bekend.

WC-EEND: Na de eerste Frans Timmermans-lezing, vorige maand gehouden door Frans Timmermans, vindt morgen in Deventer de Jan Terlouw-lezing plaats, door niemand minder dan … Jan Terlouw.

QUOTE VAN DE DAG:

“Hugo is pratend geboren, zeggen wij thuis altijd.”

Marien de Jonge over zijn broer Hugo (CDA), die vandaag als zorgminister zeven uur lang zijn eerste begroting verdedigt in de Tweede Kamer.